Sporočila | Uradna stran pri ZN | Društvo za ZN za Slovenijo | Informacijska služba ZN na Dunaju | Kontaktirajte nas
Sporočila

Daj mi mir! - mednarodni dan miru

21. septembra bo svet praznoval mednarodni dan miru. To je dan, ko naj bi povsod vladal mir, oboroženi in drugi spopadi pa naj bi se prekinili. Cilj mednarodnega dneva miru je, da se med ljudmi razširi vest o tem, da obstaja alternativa vojnemu stanju in da je možen tudi svet, v katerem vlada mir.

Slogan kampanje „Daj mi mir!“ nekoliko karikirano, a jasno izraža željo po prenehanju vseh vrst spopadov. Kliče k odpravi ovir, ki omejujejo harmonijo bivanja ljudi, in vse sodelujoče v procesu ustvarjanja miru poziva k še večjem prizadevanju zanj. Za mir namreč niso odgovorne samo posamezne vlade, ampak tudi vsak izmed nas.

Kampanja za mir poteka v Sloveniji od 21. avgusta do 17. septembra 2008. Njen namen je 21. september ponesti med ljudi kot mednarodni dan miru. Ob tej priložnosti je lahko vsak izmed nas izrazil svoje misli o miru, prireditelji kampanje pa bomo poskrbeli, da bodo prišla do tistih, ki dejavno sodelujejo v procesu ustvarjanja svetovnega miru; vsa sporočila bodo namreč posredovana Generalni skupščini ZN.

Do zadnjega dne kampanje smo prejeli približno 100 sporočil, med njimi tudi sporočilo dr. Danila Türka, predsednika Republike Slovenije. Če želite prebrati prispela sporočila, kliknite tukaj

Ob tej priložnosti bi se radi vsem zahvalili za sodelovanje. Hkrati pa vas pozivamo, da to sporočilo posredujete svojim prijateljem. Mir lahko namreč dosežemo samo s skupnimi močmi.

Za konec si dovolimo citirati generalnega sekretarja ZN, Ban Ki-moona: „Obljubimo, da bo mir odslej ne samo naša prioriteta, temveč predvsem strast. Zavežimo se storiti več, kjerkoli in na kakršenkoli način. Tako bo vsak dan dan miru."

© 2008 Društvo za ZN za Slovenijo. All rights reserved. Designed by TemplateYes