39. plenarno zasedanje Svetovne zveze društev za ZN

Dr. Hans Blix in Bostjan Jerman24. avgust 2009 - Društvo za ZN za Slovenijo se je preko svojega člana Boštjana Jermana udeležilo 39. plenarnega zasedanja Svetovne zveze društev za Združene narode (WFUNA), ki je potekalo od 9. do 12. avgusta v Seulu. Tema srečanja je bila 'Svetovljani v podporo Združenim narodom'.

Na otvoritveni slovesnosti zasedanja je delegate društev za ZN iz 50-ih držav nagovoril generalni sekretar ZN, gospod Ban Ki-moon, zunanji minister Južne Koreje, dr. Han Seung-soo, predsednik WFUNA, dr. Hans Blix, in predsednik Društva za ZN iz Južne Koreje, gospod Kim Seung Youn.

Glavne teme zasedanja so bile: trajnostni razvoj, mir in razoroževanje, človekove pravice in reforma ZN. Vsako temo je spremljala delavnica, kjer so se delegati med seboj poskušali uskladiti, kako naslavljati te teme v okviru nacionalnih društev in svetovne zveze.

Zasedanje so spremljale tudi volitve v nov izvršni odbor WFUNA, hkrati pa smo izbrali še novega predsednika zveze, tri podpredsednike, generalnega sekretarja in blagajnika.

Na zasedanju so delegati tudi sprejeli seulsko deklaracijo, ki je začrtala pot delovanja WFUNA za nadaljnja tri leta. Deklaracija se osredotoča na teme, ki so bile del razprav delavnic, in opredeli odnos WFUNA do njih ter predlaga ukrepe, kako lahko zveza podpre Združene narode pri njihovem uveljavljanju.

Predstavnik društva Boštjan Jerman je tudi sodeloval pri tekmovanju WFUNA 'Študentje za svet brez jedrskega orožja', v okviru katerega je pripravil projektni predlog za kampanjo za svet brez jedrskega orožja. WFUNA je prejela 40 prispevkov, od katerih je bilo izbranih šest najboljših, med njimi tudi njegov projektni predlog.

Del vsakega zasedanja so tudi neformalni pogovori med delegati iz drugih držav, kjer se poskuša najti možnosti za sodelovanje. Tako se je naše društvo najbolj povezalo z delegacijo Velike Britanije, Španije, Portugalske, Irske, Avstrije in Mehike. Vsekakor bomo ohranjali stike s ciljem oblikovanja skupnih iniciativ. Imamo skupni interes krepitve Organizacije združenih narodov, zato se zavedamo, da lahko s skupnimi močmi dosežemo veliko več.

V priponki najdete dnevni red zasedanja (v angleščini), nekaj več informacij pa najdete tudi na spletni strani WFUNA (v angleščini). 

DatotekeVelikost
PA39 Provisional Agenda 30072009.pdf43.78 KB
Kategorija: