Novice OZN

Mednarodni dan mladih 2014: mladi in duševno zdravje

Generalna skupščina Združenih narodov je 17. decembra 1999 z resolucijo 54/120 podprla priporočilo svetovne konference ministrov, pristojnih za mladino (Lizbona, 8.–12. avgust 1998), in 12. avgust razglasila kot mednarodni dan mladih.

Tema letošnjega mednarodnega dne mladih je »mladi in duševno zdravje«.

Kategorija:

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon: Sporočilo ob mednarodnem dnevu mladih, 12. avgust 2014

Ban Ki-moon (Foto - splet)Dunaj, 12. avgust (Informacijska služba Združenih narodov) – Nova publikacija Združenih narodov kaže, da 20 odstotkov mladih po svetu vsako leto izkusi težave v duševnem zdravju. Tveganja so še posebej velika v obdobju, ko prehajajo iz otroštva v odraslost. Problem pogosto otežita stigmatizacija in sramota, saj mladim onemogočata poiskati podporo, ki bi jo potrebovali. Z obeleževanjem letošnjega mednarodnega dneva mladih želijo Združeni narodi pomagati odstirati tančico, ki mlade ohranja zaprete v celici izolacije in tišine.

Kategorija:

ZN: humanitarne razmere na vzhodu Ukrajine se slabšajo

Humanitarne razmere v obleganih mestih na vzhodu Ukrajine se slabšajo iz dneva v dan. (Foto - Sergei Karpukhin, Reuters Pictures)7. avgust 2014, Kijev − Humanitarne razmere v obleganih mestih na vzhodu Ukrajine se slabšajo iz dneva v dan, je na včerajšnjem izrednem zasedanju varnostnega sveta Združenih narodov opozoril direktor Urada za koordinacijo humanitarne pomoči John Ging.

Kategorija:

Poročilo OHCHR o stanju človekovih pravic v Ukrajini

Zadnje poročilo pokriva obdobje med 8. junijem in 15. julijem 2014. Poročilo poudarja, kako je odsotnost kazenskih postopkov na območjih, ki so pod nadzorom oboroženih skupin na vzhodu, povzročilo propad pravne države. Poslabševanje razmer v vzhodnem delu Ukrajine je negativno vplivalo na preostali del države. S področij spopadov je pobegnilo že več kot 100.000 ljudi.

Celotno poročilo (65 strani, v angleščini) je na voljo tukaj.

Sporočilo za javnost (v angleščini) je na voljo tukaj.

Kategorija:

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon: Sporočilo ob svetovnem dnevu boja proti trgovini z ljudmi, 30. julij 2014

Ban Ki-moonDUNAJ, 30. julij (Informacijska služba Združenih narodov) – Trgovina z ljudmi je neusmiljena globalna industrija, ki žrtvam zanika njihove pravice in dostojanstvo ter organiziranim kriminalnim mrežam prinaša milijarde dolarjev. Večina žrtev trgovine z ljudmi so ranljive ženske in otroci, ki so bili zavedeni v življenje polno trpljenja. Izkorišča se jih za seks ter so prisiljeni delati v razmerah, ki so podobne suženjstvu.

Kategorija: