Novice OZN

Amnesty International Izrael obtožil vojnih zločinov

Med poletno vojno med izraelskimi silami in oboroženci iz vrst palestinskega gibanja Hamas je bilo ubitih več kot 2100 Palestincev, večinoma civilistov. (Foto - Mohammed Salem, Reuters)10. december 2014, London − Izraelska vojska je med ofenzivo na območje Gaze to poletje zagrešila vojne zločine, ki jih je treba preiskati, je danes ocenila organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International.

Kategorija:

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon: Sporočilo ob dnevu človekovih pravic, 10. december

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon. (Foto - ZN)DUNAJ, 10. december (Informacijska služba Združenih narodov) - Povejmo na glas ob dnevu človekovih pravic.

Obsodimo vlade, ki zanikajo pravice katere koli osebe ali skupine.

Poudarimo, da so človekove pravice za vse nas, v vsakem trenutku, kdorkoli smo in od koderkoli prihajamo; ne glede na družbeni položaj, naše mnenje, spolno usmerjenost in druge okoliščine.

Kategorija:

Haaško tožilstvo zahteva, da se Šešelj vrne v pripor

Vojislav Šešelj. (Foto - Reuters)1. december 2014, Haag - Tožilstvo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju Jugoslavije (ICTY) je danes vložilo predlog, da sodišče prekliče začasno izpustitev vodje srbskih radikalcev Vojislava Šešlja in zahteva njegovo vrnitev v pripor. Kot so zapisali, je med vrnitvijo v Srbijo očitno kršil minimalne pogoje sodišča, med drugim tudi prepoved vplivanja na priče.

Kategorija:

Boštjan Videmšek: Priznajmo Palestino!

Humana gesta. (Karikatura - Marko Kočevar; vir: Delo)Spomnimo se, kako samoumevno se nam je zdelo, da bi morale v prvih mesecih po osamosvojitvi Slovenijo kot neodvisno državo brez izjeme, brezpogojno in v »roku takoj« priznati vse ključne svetovne sile in kako grdo smo se držali, ker se to v resnici ni zgodilo takoj, ampak le malo za tem.

Kategorija:

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon: Sporočilo ob dnevu Združenih narodov, 24. oktober

Ban Ki-moon (Foto - ZN)DUNAJ, 24. oktober (Informacijska služba Združenih narodov) - V sedanjih časih številnih kriz so Združeni narodi potrebni bolj kot kadar koli prej. Revščina, bolezni, terorizem, diskriminacija in podnebne spremembe terjajo visok davek. Na milijone ljudi še vedno trpi zaradi obžalovanja vrednega izkoriščanja v obliki prisilnega dela, trgovine z ljudmi, spolnega suženjstva in nevarnih delovnih razmer v tovarnah, rudnikih in na poljih. Svetovno gospodarstvo še vedno ne ponuja enakih pogojev poslovanja.

Kategorija: