Novice OZN

Hamenej o iranskem jedrskem dogovoru: Nič še ni gotovo

Vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je danes ocenil, da okvirni dogovor še ni zagotovilo, da bodo pogajalci končni dogovor dosegli najkasneje 30. junija. (Foto - AFP Photo)10. april 2015, Teheran – Iran zahteva, da Zahod ukine sankcije proti njemu na dan, ko bo uresničen dogovor o iranskem jedrskem programu iz Lozane, je danes poudaril iranski predsednik Hasan Rohani. Posvaril je, da v nasprotnem primeru Teheran ne bo podpisal dogovora, poroča STA.

Kategorija:

Predlog Rusije glede Jemna v VS ZN naletel na hladen odziv

Rusija je v soboto Varnostnemu svetu ZN predstavila osnutek resolucije, v katerem je pozvala k prekinitvi zračnih napadov v Jemnu, da bi omogočila humanitarno pomoč v državi. A predlog Moskve je pri ostalih članicah VS ZN naletel na hladen odziv, poročajo tuje agencije. Po besedah trenutno predsedujoče VS ZN Jordanije potrebujejo čas za premislek.

Kategorija:

Iz begunskega taborišča Jarmuk evakuirali okoli 2000 ljudi

Iz palestinskega begunskega taborišča Jarmuk v sirski prestolnici Damask, kamor so v sredo vdrli pripadniki Islamske države (IS), so v minulih dveh dneh evakuirali okoli 2000 ljudi. Kljub temu, da so se jim palestinski borci in sirske sile postavili po robu, pa džihadisti še vedno nadzirajo velik del taborišča, ki mu grozi humanitarna katastrofa.

Kategorija:

Abas grozi z Mednarodnim kazenskim sodiščem

Palestinski predsednik Mahmud Abas je Izraelu vrnil več sto milijonov dolarjev davčnih prihodkov, ki jih je ta nedavno odmrznil in nakazal Palestincem. Izrael si je namreč vzel tretjino denarja za pokritje neplačanih palestinskih računov za javne storitve, Abas pa se s tem ne strinja in grozi z odhodom na mednarodno kazensko sodišče (ICC).

Kategorija:

Islamska država znova na videu uničuje zgodovinsko Hatro

Džihadisti Islamske države (IS) so znova objavili video posnetek, na katerem uničujejo neprecenljivo arhitekturo v antičnem iraškem mestu Hatra, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Eden od skrajnežev na posnetku pojasni, da zgodovinski kraj uničujejo, ker "je predmet čaščenja namesto boga".

Kategorija: