Novice OZN

Amnesty International: Slabo leto za človekove pravice

Organizacija svari pred čedalje večjim številom beguncev, vse močnejšimi milicami in brezbrižnostjo odgovornih. (Foto - Reuters)25. februar 2015 - Lani je bilo leto odmevnih obletnic − minilo je sedemdeset let od konca druge svetovne vojne, dvajset let od genocida v Ruandi, petindvajset let od padca Berlinskega zidu in navsezadnje trideset let od sprejetja konvencije Združenih narodov proti mučenju. A medtem ko so se voditelji držav na slovesnostih zaklinjali »nikoli več«, so po svetu nemoteno divjale vojne, umirali nedolžni, rasli novi zidovi in trpeli najbolj ranljivi.

Kategorija:

Italija v Sredozemlju rešila več kot 2000 migrantov

Italijanska obalna straža je včeraj v obsežni operaciji med otokom Lampedusa in libijsko obalo rešila več kot 2000 migrantov. (Foto - Antonio Parrinello, Reuters Pictures)16. februar 2015, Rim − Italijanska obalna straža je včeraj v obsežni operaciji med otokom Lampedusa in libijsko obalo rešila več kot 2000 migrantov, piše Slovenska tiskovna agencija

Nekaj več kot 2100 migrantov je iz Libije proti Italiji plulo na 12 plovilih. Približno 500 so jih vkrcali na krov ladje italijanske mornarice, nekaj več kot 900 na čolne obalne straže in obmejne policije, medtem ko so preostale rešile različne ladje na območju, piše STA.

Kategorija:

Sodišče v Haagu zavrnilo tožbi Hrvaške in Srbije za genocid

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ). (Foto - splet)4. februar 2015 - Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je v celoti zavrnilo tožbi za genocid v letih 1991-1995, ki sta ju druga proti drugi vložili Hrvaška in Srbija. Kot so dejali, Hrvaška ni uspela dokazati izrecnega namena Srbije, da izvede genocid nad Hrvati, Srbija pa ni prepričala sodišča, da je Hrvaška kršila konvencijo ZN o genocidu med operacijo Nevihta.

Kategorija:

Danes končna obsodba obtoženim za genocid v Srebrenici

(Foto - Reuters)30. januar 2015, Haag − Pritožbeni svet Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY) bo danes sporočil končno odločitev o pritožbi petih nekdanjih častnikov vojske bosanskih Srbov, ki so bili zaradi pokola v Srebrenici na prvi stopnji obsojeni na visoke zaporne kazni.

Kategorija:

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon: Sporočilo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, 27. januar

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon. (Foto - ZN)DUNAJ, 27. januar (Informacijska služba Združenih narodov) – Danes mineva sedemdeset let od osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Kategorija: