Novice OZN

Poročilo ZN: Uspehi doseganja razvojnih ciljev tisočletja kot odskočna deska za novo razvojno agendo

Danes je generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki-moon predstavil poročilo o razvojnih ciljih tisočletja za leto 2015. Poročilo navaja, da so cilji spodbudili najbolj uspešno gibanje za odpravo revščine v zgodovini. Hkrati bodo odskočna deska za oblikovanje nove agende trajnostnega razvoja, ki bo sprejeta še letos.

Kategorija:

Svetovno poročilo o drogah za leto 2015 razkriva stabilno rabo drog, a slab dostop do zdravljenja od drog in virusa HIV

(Foto - IVZ)DUNAJ, 26. junij (Informacijska služba Združenih narodov) – Svetovno poročilo o drogah za leto 2015, ki ga je objavil Urad Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC), navaja, da je razširjenost uporabe drog po svetu stabilna. Za leto 2013 se ocenjuje, da je prepovedane droge zlorabilo okrog 246 milijonov ljudi po svetu, kar je nekaj več kot 5 odstotkov oseb, starih od 15 do 64 let. Okoli 27 milijonov oseb je problematičnih uporabnikov drog, pri čemer si jih skoraj polovica droge vbrizgava. V 2013 je bilo okoli 1,65 milijona oseb, ki si droge vbrizgava, okuženih z virusom HIV. Moški uporabljajo marihuano, kokain in amfetamine trikrat bolj pogosto kot ženske, pri čemer ženske bolj pogosto zlorabljajo opioide in pomirjevala na recept.

Kategorija:

Povečana potreba po financiranju pomoči v času humanitarnih kriz

Poročilo Združenih narodov opozarja na nujno povečanje obsega finančnih sredstev kot odziv na svetovne humanitarne krize, saj so le te dandanes vedno bolj pogoste. Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) poroča, da bodo organizacija in njene humanitarne partnerske organizacije potrebovale v celoti 18,8 milijard USD za nudenje pomoči 79 milijonom ljudem v 37 državah.

Kategorija:

OHCHR: Spodbujanje enakopravnega izobraževanja

Čeprav je pridobitev enakopravnosti žensk eden izmed najpomembnejših dosežkov preteklega stoletja, se mora dandanes mednarodna skupnost še zmeraj boriti za popolno enakopravnost, ki vključuje tudi pravico do izobraževanja.

Kategorija:

Svetovni dan beguncev in predstavitev UNHCR

20. junij je znan kot svetovni dan beguncev že od leta 2001. To je dan, ko naj bi se širša mednarodna skupnost zamislila nad aktualno begunsko problematiko ter  izrazila nove iniciative za rešitev problema. Begunec je oseba, ki je primorana zapustiti dom in domovino, da bi si rešila življenje ali ohranila svobodo. Begunska tematika je dandanes še posebej aktualna, saj se Evropa dnevno srečuje z velikim navalom novih beguncev iz Bližnjega vzhoda in afriške celine, ki bežijo z žariščnih območij. V letu 2015 je prišlo v Evropo že vsaj 100.000 novih beguncev, kar povzroča resne pritiske na evropsko vlado. Ena izmed največjih svetovnih organizacij, ki deluje na področju begunstva je UNHCR (United Nations High Commission for Refugees) oz.

Kategorija: