Novice OZN

Haaško sodišče potrdilo vse točke obtožnice proti Mladiću

Ratko Mladić. (Foto - Reuters)15. april 2014, Haag − Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je danes zavrnilo zahtevo vojnega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića, da ga oprostijo nekaj obtožb, vključno z obtožbo za genocid v Srebrenici, in odločilo, da se mora zagovarjati v vseh točkah obtožnice, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kategorija:

Ukrajina na pomoč kliče ZN, proruski aktivisti Putina

Ukrajinski predsednik je napovedal še odločnejše ukrepanje proti separatistom, tudi z vojsko. (Foto - Genya Savilov, AFP)14. april 2014, Kijev − Napetost na vzhodu Ukrajine se stopnjuje. Včerajšnji krvavi obračun med ukrajinskimi posebnimi enotami in proruskimi separatisti v mestu Slavjansk na vzhodu države ter besedna vojna med Kijevom in Moskvo sta med prebivalci regije povzročila strah pred izbruhom konflikta. Olje je na ogenj prilil sinočnji ultimat, ki ga je proruskim aktivistom postavil začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov, Moskva pa ga je označila za kriminalno dejanje in zaradi njega sklicala izredno zasedanje varnostnega sveta Združenih narodov.

Kategorija:

Vesna Pusić na čelo OZN?

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić se omenja kot kandidatka za naslednika generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna. (Foto - Ljubo Vukelič, Delo)9. april 2014, Zagreb - Na hodnikih hrvaškega političnega prizorišča je vse glasneje in z več strani­ mogoče slišati, da naj bi bila ­ministrica za zunanje­ in evropske zadeve Vesna Pusić­ najresnejša kandidatka­ Hrvaške­ za položaj generalnega sekretarja (sekretarke)­ Združenih narodov ter čez dve leti nasledila­ Ban Ki Muna. ­Presenečenje? Niti ne!

Kategorija:

V Ruandi danes spomin na začetek genocida pred 20 leti

V Ruandi danes spomin na začetek genocida pred 20 leti. (Foto - ZN)7. april 2014 - V Ruandi se danes spominjajo žalostne obletnice. Pred točno 20 leti se je namreč v tej afriški državi začel genocid, v katerem je bilo v samo sto dneh ubitih več kot 800.000 ljudi.

Kategorija:

ZN: Sirskih beguncev v Libanonu več kot milijon

Po podatkih UNHCR se v Libanonu vsak dan registrira okoli 2.500 novih beguncev. (Foto: Hadi Mizban, AP Pictures)3. april 2014, Bejrut − Agencija Združenih narodov za begunce (UNHCR) je sporočila, da je število beguncev, ki so zaradi več kot tri leta trajajoče krvave državljanske vojne v Siriji pobegnili iz države in se registrirali v Libanonu, preseglo »pogubni mejnik« − milijon. Med njimi je skoraj polovica otrok.

Kategorija: