Novice OZN

Slovenci na letošnjem mladinskem natečaju umetniških del in kratkih filmov o človekovih pravicah ponovno na stopničkah

Dunaj, 27. november 2015 (Informacijska služba ZN) - Mladi iz Avstrije, Slovaške in Slovenije so zmagovalci letošnjega mladinskega natečaja umetniških del in kratkih filmov o človekovih pravicah. Na temo » heroji današnjega časa« so lahko ustvarjali mladi v starosti med 10 in 20 let. Nagrade so bile podeljene danes na posebni slovesnosti, kjer se je predvajalo zmagovalne filme.

Kategorija:

Sporočilo GS ZN ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami

25. november - "Kruti zločini, ki so nad ženskami in dekleti izvedeni na konfliktnih območjih, nasilje v družini v vseh državah, zlorabe - vse to ogroža napredek."

Kategorija:

Varnostni svet sprejel resolucijo o globalnem boju proti terorizmu

Teden dni po grozovitih terorističnih napadih v Parizu, ki so šokirali svetovno javnost in sprožili plaz polemik o varnosti in delovanju tajnih agencij v Evropi, je Varnostni svet Združenih narodov v New Yorku z javnim glasovanjem 21. novembra sprejel resolucijo 2249 (2015), katere namen je združiti svet v globalnem boju proti skupnemu sovražniku: džihadistični vojaški skupini, ki sama sebe kliče tudi  ISIL oz. ISIS.

Kategorija:

VS ZN pozval države, naj ukrepajo proti Islamski državi in Fronti al Nusra

Varnostni svet Združenih narodov je teden dni po terorističnih napadih v Parizu soglasno potrdil francoski predlog resolucije, ki poziva države članice ZN, naj sprejmejo vse potrebne in zakonite ukrepe proti Islamski državi (IS) in Fronti al Nusra.

Kategorija:

Sporočilo GS ZN ob mednarodnem dnevu otrok

Mednarodni dan otrok je posvečen promociji dobrobiti in človekovih pravic otrok sveta, še posebej tistih, ki trpijo zaradi revščine, oboroženih konfliktov, diskriminacije in izkoriščanja. Današnji dan - 20. november - je dan spomina na leto 1989, ko je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela Konvencijo o pravicah otrok. Danes ponovno potrjujemo svojo zavezanost, da storimo vse, kar je v naši moči, da omogočimo otrokom preživetje, razvoj, učenje in rast, da omogočimo, da so njihovi glasovi slišani in da uresničijo svoj potencial.

Kategorija: