Novice OZN

Začetek splošne razprave na 70. zasedanju GS ZN v znamenju Sirije

Začetek splošne razprave na 70. zasedanju Generalne skupščine ZN je bil v znamenju vojne v Siriji. Predsednik ZDA Barack Obama je potrdil pripravljenost na sodelovanje z Rusijo in Iranom pri iskanju rešitve. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je pozival k oblikovanju velike koalicije v boju proti džihadistom v Siriji in Iraku.

Kategorija:

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon: sporočilo ob mednarodnem dnevu miru, 21. september

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon. (Foto - Matej Povše)

DUNAJ, 21. september (Informacijska služba ZN) – Letošnji mednarodni dan miru prihaja v času brutalnega nasilja in številnih konfliktov po svetu. Namesto da obupamo nad razmerami, pokažimo kolektivno odgovornost ter zahtevajmo konec brutalnosti in nekaznovanosti odgovornih za konflikte.

Kategorija:

Sporočilo ob mednarodnem dnevu zaščite ozonske plasti

Človeštvo je še ne tako dolgo nazaj stalo na pragu katastrofe, za katero bi bili krivi sami. Naša uporaba ozonu škodljivih snovi, kot so freoni (CFC), je povzročila luknjo v ozonskem plašču, kateri nas ščiti pred škodljivim ultravijoličnim sevanjem sončnih žarkov.

 

Kategorija:

Zasedanje Generalne skupščine ZN se prične 15. septembra 2015

70. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov (ZN) se prične 15. septembra 2015 na sedežu ZN v New Yorku.

V naslednjem tednu po otvoritvi bo sledil vrh ZN za sprejem razvojne agende po letu 2015. V ta namen bo potekalo plenarno zasedanje na visoki ravni, ki bo trajalo od petka, 25. septembra, do nedelje, 27. septembra 2015. Na vrhu se pričakuje, da se bodo svetovni voditelji dogovorili o novem nizu trajnostnih ciljev, ki bodo gradili na uspehu razvojnih ciljih tisočletja. Slednji so posebni cilji ZN, ki si prizadevajo končati revščino in se bodo iztekli konec leta 2015.

Kategorija:

"Begunec" ali "migrant" - kaj je pravilno?

Po svetu je okrog 60 milijonov ljudi prisilno razseljenih in na naslovnicah časopisov so skoraj vsak dan novice o čolnih čez Sredozemsko morje. V medijih se tako pogosto izmenično uporabljata izraza "begunec" in "migrant", vendar med njima obstaja pomembna razlika.

Kategorija: