Novice OZN

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon: sporočilo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve suženjstva in transatlantsko trgovino s sužnji, 25. marec

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon. (Foto - ZN) Tekom nekaj več kot štirih stoletij, je bilo iz Afrike v Ameriki nasilno prepeljanih več kot 15 milijonov Afričanov. Številka, ki pooseblja ljudi, katerih življenja so bila preprodana v suženjstvo, je še večja. Sužnji, ki so uspeli preživeti so bili kruto podvrženi začaranemu krogu trgovine z belim blagom, ki jih je oropal dostojanstva ter jim zanikal vsakršne človekove pravice – ni ubil ljudi, temveč njihovo temeljno eksistenco, vsako trohico njihove biti. Nekaterim so bili celo odvzeti njihovi otroci samo zato, da so z nadaljnjo prodajo lastnikom prinašali dobiček. Transatlantska trgovina s sužnji ostaja pošasten zločin, ki je za vedno omadeževal človeško zgodovino.

Kategorija:

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon: Sporočilo ob mednarodnem dnevu žensk, 8. marec

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon. (Foto - ZN)DUNAJ, 8. marec (Informacijska služba Združenih narodov) - Pred dvajsetimi leti, ko je svet sklical prelomno konferenco o človekovih pravicah žensk, je uničujoči konflikti v nekdanji Jugoslaviji pozornost svetovne javnosti preusmeril v posilstva in druge vojne zločine proti civilistom. Dve desetletji kasneje se še vedno dogajajo grozovite zgodbe, kjer skrajneži zlorabljajo sedem let stara dekleta za vojno obračunavanje. Ob takšnih dejstvih se brez težav sprašujemo o smiselnosti mednarodnih srečanj. Pred nami je dolga pot do popolne enakopravnosti, pri čemer mora biti preprečevanje nasilja na podlagi spola naš osrednji cilj. Kljub temu smo v zadnjih dveh desetletjih dosegli pomemben napredek, s čimer se je izkazala trajna vrednost svetovne konference o ženskah v Pekingu leta 1995.

Kategorija:

Zakonska zveza izenačena za vse

ZZZDR bo spremenil definicijo zakonske zveze kot življenjske skupnosti moškega in ženske v skupnost dveh oseb. (Foto - Uroš Hočevar)3. marec 2015, Ljubljana - Z 51 glasovi za in 28 proti so poslanci ravnokar sprejeli spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki zakonsko zvezo opredeljuje kot življenjsko skupnost dveh oseb in izenačuje istospolno s partnerstvom moškega in ženske.

Kategorija:

INCB poročilo: Tri četrtine sveta ima omejen dostop do protibolečinskih zdravil ali je celo brez njega

(Foto - IVZ)DUNAJ, 3. marec (Informacijska služba ZN) – Mednarodni nadzorni svet za droge (INCB), s sedežem na Dunaju, je danes v Londonu predstavil svoje letno poročilo za 2014. V njem opozarja, da ima okoli 5,5 milijarde ljudi še vedno omejen dostop do zdravil, ki vsebujejo narkotične snovi kot sta kodein in morfin, ali so celo brez dostopa. To pomeni, da 75 odstotkov svetovnega prebivalstva nima dostopa do protibolečinskih zdravil.

Kategorija:

Amnesty International: Slabo leto za človekove pravice

Organizacija svari pred čedalje večjim številom beguncev, vse močnejšimi milicami in brezbrižnostjo odgovornih. (Foto - Reuters)25. februar 2015 - Lani je bilo leto odmevnih obletnic − minilo je sedemdeset let od konca druge svetovne vojne, dvajset let od genocida v Ruandi, petindvajset let od padca Berlinskega zidu in navsezadnje trideset let od sprejetja konvencije Združenih narodov proti mučenju. A medtem ko so se voditelji držav na slovesnostih zaklinjali »nikoli več«, so po svetu nemoteno divjale vojne, umirali nedolžni, rasli novi zidovi in trpeli najbolj ranljivi.

Kategorija: