Novice OZN

Iranska jedrska pogajanja: se obeta premik z mrtve točke?

Catherine Ashton in Džavad Zarif. (Foto - Ronald Zak, AP Pictures)22. julij 2014, Dunaj – Maratonskih pogajanj med Teheranom in šesterico svetovnih sil o dolgoletnem sporu – iranskem jedrskem programu – kljub nedeljskemu izteku roka za dosego dogovora ni konec. A pogajalci so optimistični. Zaradi doseženega napredka so skrajni rok za sklenitev sporazuma znova prestavili.

Kategorija:

VS ZN zahteva neodvisno preiskavo nesreče

Razbitine malezijskega letala. (Foto - Maxim Zmeyev, Reuters Pictures)18. julij 2014, Kijev − Območje na vzhodu Ukrajine, nedaleč od meje z Rusijo, kjer je včeraj iz še neznanega razloga v razbitinah končalo potniško letalo boeing 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines, na krovu katerega je bilo 298 potnikov in članov posadke, danes preiskujejo reševalci, policisti in rudarji. Na kraj nesreče je v popoldanskih urah pripotovala tudi skupina 30 strokovnjakov Organizacije za evropsko varnost in sodelovanje (Ovse). Kot so pojasnili, njihova naloga ni preiskovanje vzrokov za nesrečo, ampak zavarovati območje in nadzorovati iskanje žrtev.

Kategorija:

Iran ponuja začasno zaustavitev jedrske širitve

Do predloga Teherana prihaja v sklepni fazi pogajanj, ki se morajo do nedelje zaključiti z dogovorom, vprašanje bogatenja urana pa je po besedah diplomatov eno ključnih, o katerem strani doslej nista dosegli znatnejšega napredka. (Foto - Reuters)15. julij 2014, Dunaj - Iran v pogajanjih s šesterico svetovnih sil ponuja zaustavitev širitve svojega programa bogatenja urana za naslednjih sedem let, je po današnjem poročanju ameriškega časnika The New York Times dejal iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Kategorija:

Na Dunaju tik pred iztekom roka pogovori o Iranu

Catherine Ashton in Džavad Zarif. (Foto - Dieter Nagl, AFP Photo)13. julij 2014, Dunaj − Na Dunaju bodo danes potekali pogovori o iranskem jedrskem programu, na katere je zunanje ministre šesterice velesil v četrtek pozvala visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton. Cilj je premostiti še vedno občutne razlike v pogajanjih z Iranom, ki se morajo do 20. julija končati z dogovorom, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kategorija:

Južnemu Sudanu zaradi pomanjkanja hrane grozi lakota

(Foto - Margaret Aguirre, Reuters)3. julij 2014, Džuba − Humanitarne organizacije opozarjajo na vse slabše humanitarne razmere v Južnem Sudanu in svarijo, da bo tam v vsega nekaj tednih izbruhnila lakota, če mednarodna skupnost ne bo priskočila na pomoč z velikimi donacijami za hrano, piše agencija AFP. »Če se bo konflikt v Južnem Sudanu nadaljeval in ne bo dostavljene več pomoči, bo do avgusta nekatera območja zajela lakota,« je sporočil britanski odbor DEC, ki združuje 13 humanitarnih organizacij.

Kategorija: