Letos smo 25. 4. obeležili svetovni dan malarije, ki ozavešča o problematiki te smrtno nevarne bolezni, ki vsako leto vzame življenje milijonom ljudi. Malarija je nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo nekatere vrste praživali, prenaša pa jo komar mrzličar. Bolezen lahko zdravimo z antimalariki, če je odkrita dovolj zgodaj. Največja težava je, da se pogosto pojavlja v ruralnih predelih podsaharske Afrike, kjer zdravstveno osebje nima dovoljšnjega znanja,zdravstvena oprema pa je slaba. Težave povzroča tudi dvigajoča se odpornost komarjev na zdravila ter napačno diagnosticiranje v resnici zdravih ljudi. Kljub temu smo v zadnjih dvajsetih letih zabeležili velik napredek, tako se v nekaterih državah se bližamo številki nič ali pa se število okuženih in umrlih drastično zmanjšuje.

V mnogih državah in predelih smo že na dobri poti do izkoreninjenja malarije, ki vsako leto vzame več sto tisoč življenj.

Kljub pandemiji COVID-19 in hudi zdravstveni krizi, smo na področju izkoreninjenje malarije dosegli velik napredek. Med letoma 2010 in 2014 je število smrti povezanih z malarijo upadlo za 40 %, tako letos praznujemo uspeh držav, ki so dosegle številko nič in s tem izkoreninjenjem malarije (kot na primer El Salvador kot prva država v Srednji Ameriki). Uspeh je požela tudi Kitajska, ki že od leta 2016 ni zaznala novega primera malarije in je na poti, da prejme potrdilo WHO kot država brez malarije. Če ostanemo v Aziji, je velik napredek je opažen tudi v regiji Jugovzhodne Azije ob reki Mekong, kjer so se smrti zaradi te močvirske mrzlice med letoma 2000 in 2020 zmanjšale za kar 99%. Predstavnik ZN je izpostavil pomembnost trajnega financiranja, nadzornih sistemov in sodelovanja skupnosti kot ključ do uspeha v boju proti tej smrtonosni bolezni. Povedal je, da je najpomembnejše, da ogroženi ljudje prejmejo ustrezne storitve, od preprečevanja do odkrivanja in zdravljenja bolezni, ki niso pogojene z državljanstvom ali finančnim statusom.

Seveda tudi ob uspehih ne smemo pozabiti na več sto tisoč ljudi, predvsem otrok, ki zaradi malarije vsako leto izgubijo življenje. A mnoge lahko rešimo in s pravilnimi strategijami in političnimi odločitvami, malarijo enkrat za vselej premagamo.

Viri: UNNews, WHO

Avtorica: Katarina Mazzini