Od Antarktike se je v Weddellovo morje odlomila ogromna ledena gora, ki je dolga 175 in široka 25 kilometrov. To je največja ledena gora na svetu doslej, je sporočila Evropska vesoljska agencija. Velika je kot slaba četrtina Slovenije.

Podobe 4320 kvadratnih kilometrov velike ledene gore, ki so jo poimenovali A-76, je ujel satelit Copernicus Sentinel-1. A-76 se je odlomila z ledene police Ronne in je največja ledena gora doslej. Prvič so omenjeno ledeno goro opazili britanski raziskovalci, ki so jim pritrdili tudi ameriški.

Ledene police Ronne blizu polotoka Antarktika so ene največjih plavajočih ledenih površin, ki povezujejo kopno in se raztezajo v okoliška morja. Lomljenje večjih delov teh polic je del naravnega procesa. Pričakovati je, da se bo A-76 kmalu razbil na dva ali tri dele, kar ni povezano s podnebnimi spremembami, je za Reuters dejal Ted Scambos, glaciolog na univerzi Colorado v Boulderju v ZDA. Ronne in še ena velika ledena gmota Ross se, kot je pojasnil Scambos, zadnjih sto let obnašata stabilno. Ob tem je še dodal, da ker je bila ledena gora že pred odlomljenjem del plavajoče ledene gmote, odlom ne bo vplival na dvig morske gladine.

A-76 je tako s prvega mesta lestvice zrinila A-23A, okoli 3380 kvadratnih kilometrov veliko ledeno goro, prav tako v Weddellovem morju.

Kot so na začetku leta dejali znanstveniki, pa se je še ena ledena gora, ki je ogrožala s pingvini poseljen otok v Južni Ameriki, medtem razbila na več manjših delov.

V zadnjih letih je dlje od južnega pola hitro razpadlo več ledenih polic, za kar znanstveniki ocenjujejo, da bi bilo lahko povezano s svetovnim segrevanjem, kažejo podatki ameriškega centra za podatke o snegu in ledu.

Vir: RTV Slovenija