Turčija je uradno odstopila od carigrajske konvencije, katere namen je zaščititi ženske pred nasiljem. S tem so na Zahodu in pri nevladnih organizacijah povzročili ogorčenje, pri Amnesty International so posvarili, da je nasilje v državi že poraslo.

Konvencija iz leta 2011, ki jo je podpisalo 45 držav in Evropska unija, zahteva, da vlade sprejmejo zakonodajo, povezano s preganjanjem nasilja zoper ženske. Erdogan je marca presenetil z odločitvijo, da bo država odstopila od konvencije.

Tiskovni predstavnik Erdogana Fahrettin Altun je odločitev skušal utemeljiti s tem, da so konvencijo “ugrabili ljudje, ki skušajo normalizirati homoseksualnost”. Poudaril je, da gibanje LGBTQI ni združljivo s turškimi družbenimi in družinskimi vrednotami. Upravno sodišče: Erdogan ima vsa pooblastila za izstop iz konvencije

Organizacije s področja pravic žensk Ankari očitajo, da se od konvencije umika v času, ko je podpora Erdoganove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) na najnižji ravni do zdaj.

Upravno sodišče je poskus, da bi preklicali odstop od konvencije, zavrnilo s pojasnilom, da je za sprejemanje tovrstnih odločitev Erdogan pooblaščen.

V državi številni femicidi
Nevladne organizacije svarijo, da bodo zdaj ženske v državi, ki ima že tako veliko število femicidov, še bolj ogrožene. Lani so v Turčiji ubili 300 žensk, letos pa do zdaj 189, je razvidno iz podatkov nevladne organizacije Ustavili bomo femicid.

“Odstop daje nepremišljeno in nevarno sporočilo storilcem, ki zlorabljajo, pohabljajo in ubijajo, da lahko to delajo še naprej, ne da bi bili kaznovani,” je sporočila generalna sekretarka Amnesty International Agnes Callamard.

Po vsej Turčiji so napovedani protesti, največji bo predvidoma potekal popoldne v Carigradu.

Vir: RTV Slovenija