Nemška veja Svetovnega sklada za naravo (WWF) opozarja, da je na seznamu ogroženih vrst več rastlin in živali kot kadar koli do zdaj. V naslednjih desetih letih bi lahko izumrlo več kot milijon vrst rastlin in živali, opozarja organizacija.

Takšne stopnje ogroženosti rastlin in živali ni bilo od izumrtja dinozavrov, ugotavlja WWF v Nemčiji, ki je objavil svoj letni seznam živali, ki so še posebej ogrožene.

Direktor nemške veje WWF-ja Eberhard Brandes je dejal, da so nujno potrebne politike varstva okolja, še posebej v boju proti podnebnim spremembam.

Pri ohranjanju vrst ne gre več samo za premagovanje okoljskega problema, ampak gre za vprašanje, ali bo tudi človeštvo samo pristalo na seznamu ogroženih vrst in bo tako postalo žrtev lastnega življenjskega sloga, je dejal Brandes.

Med živalskimi vrstami, ki so najbolj ogrožene, so afriški gozdni slon, katerega populacija se je v 31 letih zmanjšala za kar 86 odstotkov, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Na tem seznamu so tudi polarni medvedi, ki jih ogroža hitro taljenje ledu v Arktičnem oceanu. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi bil lahko ta ocean povsem brez ledu že poleti leta 2035.

Ogrožene so tudi drevesne žabe in krastače v Nemčiji. Ogroža jih gradnja, ceste pa so postale prava smrtna past zanje. Ogroženi so tudi žerjavi in ribe selivke.

Vendarle tudi nekaj napredka
Svetovni sklad za naravo pa vendarle opaža tudi nekaj napredka. Tako se je povečala populacija iberijskega risa Španiji in na Portugalskem. Leta 2002 so odkrili le 94 teh živali, zadnje štetje leta 2020 pa je pokazalo, da jih je trenutno več kot 1100.

V Nemčiji se je močno povečalo število velikih dropelj. Letos so raziskovalci našteli 347 teh ptic, medtem ko so jih leta 1997 le 57.

Napredek je bil dosežen tudi pri ohranjanju indijskega nosoroga v Nepalu. Njegova populacija je od leta 2015 narasla za 16 odstotkov.

Vir: RTV Slovenija