Nova raziskava ugotavlja, da je zaradi onesnaženega zraka leta 2019 po svetu umrlo 476.000 novorojenčkov, največ v Indiji in podsaharski Afriki. Skoraj dve tretjini smrti povzročijo škodljivi hlapi, ki nastajajo zaradi goriv za kuhanje.

Več kot 116.000 indijskih novorojenčkov je zaradi onesnaženja zraka umrlo v prvem mesecu življenja, v podsaharski Afriki pa 236.000, kaže v sredo objavljena raziskava Stanje zraka po svetu 2020.

Izvedla sta jo ameriška Inštitut za učinke na zdravje in Inštitut za zdravstveno metriko in evalvacijo, poroča Al Džazira.

Avtorji so zapisali, da so upoštevali vse več dokazov, ki povezujejo izpostavljenost žensk onesnaženemu zraku v času nosečnosti s povečanim tveganjem njihovih novorojenčkov, da se rodijo premajhni oziroma premalo težki ali prezgodaj.

Ti primeri, pri katerih nastajajo resni zapleti, že predstavljajo veliko večino smrti novorojenčkov na obeh omenjenih območjih.

Nova raziskava odkriva, kolikšen delež teh smrti povzroči onesnaženje zraka v gospodinjstvih. Uporaba nizkokakovostnih goriv se tam sicer počasi zmanjšuje, a onesnaženje zraka zaradi teh goriv je še naprej ključen dejavnik pri smrtih novorojenčkov, pravijo v Inštitutu za učinke na zdravje.

Raziskava je še ugotovila, da je zaradi onesnaženja zraka lani po svetu umrlo 6,7 milijona ljudi, zaradi česar je to onesnaženje četrti največji vzrok smrti za visokim krvnim pritiskom, zlorabo tobaka in prehranskimi tveganji.

Vir: RTV Slovenija