Medtem ko pandemija COVID-19 nadaljuje z neizprosnim globalnim napadom, je generalni sekretar ZN države članice pozval, naj ne popustijo pri podpori mirovnih prizadevanj v prizadetih državah. 

Tekom letnega zasedanja Komisije ZN za izgradnjo miru, je Guterres vse države članice pozval, naj prostovoljno prispevajo v sklad za izgradnjo miru, kar odraža tudi naše medsebojno priznanje, da sta izgradnja in vzdrževanje miru temeljna naloga naše Organizacije in sta neločljivo povezana s trajnostnim razvojem, zlasti v okviru programa pandemije COVID-19.

Komisija za izgradnjo miru je bila ustanovljena leta 2005 z mandatom, da združi vse pomembne strani maršalskih virov in svetuje o integriranih strategijah za izgradnjo miru po konfliktu. 

Preko Sklada za izgradnjo miru se ZN odzivajo na nasilne konflikte in preprečujejo podporo vladam in družbam v ogroženih državah. Tako so projekti sklada med pandemijo podpirali zaščito zdravstvenega osebja, voditeljev in zagovornikov človekovih pravic v Kolumbiji. Pomoč so prejele tudi migrantke iz Venezuele, ki so med ustavitvijami javnega življenja bolj izpostavljene spolnemu in družinskemu nasilju. 

Kot je dejal predsednik Komisije, Bob Rae, vemo, da preventiva deluje in da lahko poleg preprečevanja večih povezanih kriz reši življenja in močno zmanjša človeško življenje. Vemo tudi, da je sistem stroškovno učinkovit. Kot je opisano v skupni študiji ZN in Svetovne banke, Pathways for Peace, bi sistem za preprečevanje izbruha nasilja letno prihranil vsaj 5 milijard ameriških dolarjev. 

Medtem ko je generalni sekretar poudaril vlogo Komisije pri združevanju različnih zainteresiranih strani, so na sestanku obravnavali to, kar je Guterres označil za ‘vztrajen izziv’ zagotavljanja predvidljivega in ustreznega financiranja prizadevanj za izgradnjo miru. 

Sklad za izgradnjo miru za letos potrebuje kar 180 milijonov dolarjev, zahteve pa presegajo sredstva. 

Generalni sekretar je orisal načine za povečanje financiranja. Poleg poziva k prostovoljnim prispevkov držav članic, je Guterres predlagal uporabo sredstev mirovnih misij OZN, ki so v postopnem prenehanju. To bi pomenilo, da bi se 15 odstotkov končnega celoletnega proračuna misije dve letos zapored, po koncu mandata, namenjalo dejavnostim za izgradnjo miru. 

Kljub aktualnim izzvom, je generalni sekretar pohvalil nedavne ukrepe za povečanje financiranja, vključno s strani Svetovne banke in Afriške razvojne banke ter poudaril potrebo po večjem partnerstvu z zasebnim sektorjem. 

Vir: ZN