Generalni sekretar ZN António Guterres: sporočilo ob mednarodnem dnevu za odpravo nasilja nad ženskami, 25. november

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres (UN Photo, Evan Schneider)Dunaj, 25. november (Informacijska služba ZN) – Vsaka ženska in dekle ima pravico živeti brez nasilja. Kljub temu se ta zloraba človekovih pravic dogaja v vsaki skupnosti in na različne načine, še posebej pa tistim ženskam in dekletom, ki so najbolj marginalizirane in ranljive. Po svetu je več kot ena tretjina žensk v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov jih je bilo poročenih pred 18. letom starosti in več kot 250 milijonov jih je žrtev pohabljanja njihovih spolnih organov.

Napadi na aktiviste in aktivistke za pravice žensk so zaskrbljujoči, nasilje nad ženskami v politiki pa ovira napredek na področju civilnih, političnih, socialnih, ekonomskih in kulturnih pravic žensk.

Dejstvo je, da nasilje nad ženskami, vključno z nadlegovanjem in drugimi škodljivimi praksami, močno ovira izpolnjevanje človekovih pravic ter predstavlja neposreden izziv vključevanju žensk v ukrepe za ohranjanje miru. Če se temu ne bomo uprli, ne bomo nikoli uresničili Agendo za trajnostni razvoj do leta 2030.

Čas je, da okrepimo naše kolektivne ukrepe in enkrat za vselej odpravimo nasilje nad ženskami in dekleti. Če želimo ta cilj doseči, se moramo vsi skupaj za to zavzemati v svojih skupnostih, državah in regijah.

Združeni narodi na številne načine obravnavajo nasilje nad ženskami, vključno s skrbniškim skladom ZN za odpravo nasilja nad ženskami, pobudo "Spotlight", ki poteka v sodelovanju z Evropsko unijo, da naša prizadevanja povezuje z nacionalnimi vladami in civilno družbo, in globalna pobuda ZN za varna mesta in varne javne površine.

Poleg tega je moja strategija ničelne strpnosti do spolnega nadlegovanja v ZN del strategije o enakosti spolov, ki se je začela izvajati septembra letos. Prav tako smo se zavezali k nadaljevanju kampanje "Združimo se in odpravimo nasilje nad ženskami" (UNiTE to End Violence against Women), vendar pod novim nazivom "Združimo se do leta 2030" (UNiTE by 2030).

Čas je, da stopimo skupaj ter ženskam in dekletom po svetu zagotovimo življenje brez nadlegovanja, škodljivih praks in vseh drugih oblik nasilja.

Kategorija: