Generalni sekretar ZN António Guterres: Sporočilo ob mednarodnem dnevu migrantov, 18. december

Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres. (UN Photo - Evan Schneider)

DUNAJ, 15. december (Informacijska služba ZN) – Na mednarodni dan migrantov prepoznavamo doprinos in praznujemo vitalnost 258 milijonov migrantov po svetu.

Preverjeni podatki kažejo, da migranti prinašajo ekonomske, družbene in kulturne koristi vsem družbam. Žal po svetu nenaklonjenost in sovraštvo proti migrantom raste. Solidarnost z migranti ni bila še nikoli tako nujna.

Preseljevanje je bilo vedno del stvarnosti. Ljudje so se selili od nekdaj. Iskali so nove priložnosti in boljše življenje. Razlogi za selitev so različni: podnebne spremembe, demografski razlogi, nestabilnost, naraščajoče neenakosti, hrepenenje po boljšem življenju in tudi neizpolnjena pričakovanja na trgu dela. Vse našteto spodbuja selitve.

Potrebujemo učinkovito mednarodno sodelovanje pri upravljanju migracij, če želimo zagotoviti, da so koristi migracij čim bolj razširjene in da ustrezno zaščitimo človekove pravice vseh vpletenih. Slednje je tudi potrdila Agenda za trajnostni razvoj do leta 2030.

Lansko leto so se svetovni voditelji zavezali, da bodo v 2018 sprejeli globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. V pričakovanju tega dogovora se zavežimo, da bodo migracije v dobro vseh.

Kategorija: