Klimatske spremembe, ki smo jim priča po vsem svetu bodo pomembno vplivale na prehransko varnost po svetu. Med drugimi bo ogrožena preskrba z morsko hrano in žitaricami, kot sta pšenica in koruza.

O vplivih podnebnih sprememb na prehransko varnost so na delavnici Društva za Združene narode za Slovenijo razmišljali učenci Osnovne šole dr. Antona Trstenjaka Negova. Delavnica z naslovom Naša hrana je bila izvedena v okviri Tednov vseživljenjskega učenja. Učenci od 1. do 4. razreda so v prvem delu delavnice prisluhnili zgodbi na temo lahkote in govorili o podnebnih spremembah in njihovih vplivih na prehransko varnost.

V drugem delu so učenci delali po skupinah. Izbrali so lahko med različnimi aktivnostmi, igrali so se družabno igro v kateri so spoznavali človekove pravice v povezavi s podnebnimi spremembami, prebirali različne knjige, igrali družabne igre, sadili medovite rastline in si izdelali vrtne označevalce. Razmišljali so tudi o pomenu opraševalcev, kot so metulji in čebele, z motivi katerih so otroci okrasili svoje vrtne označevalce. Ob koncu delavnice smo otrokom ponudili tudi odlične lokalno pridelane dobrote.

Izvedena delavnica je del aktivnosti Tednov vseživljenjskega učenja 2022, ki ga koordinira Andragoški center Slovenije. Izvedbo delavnice omogoča projekt Climate Of Change, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij, v Sloveniji Platforma SLOGA. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) ter Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.