Predsednik 76. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov Abdula Šahid je na položaj svoje posebne svetovalke imenoval nekdanjo veleposlanico Slovenije pri Združenih narodih Darjo Bavdaž Kuret. 

Velik dosežek slovenske diplomacije

Gre za velik dosežek slovenske diplomacije ter drugi najvišji položaj slovenskega predstavnika pri OZN, potem ko je Danilo Türk od leta 2000 do 2005 zasedal položaj pomočnika Generalnega sekretarja za politične zadeve.

59-letni Šahid, nekdanji zunanji minister in predsednik skupščine Maldivov, je bil sicer na položaj predsednika Generalne skupščine OZN za enoletni mandat izvoljen 7. junija. Najpomembnejši organ OZN bo vodil v času njenega 76. zasedanja, ki se je uradno začelo v torek, 21. septembra. Do takrat je Generalni skupščini OZN predsedoval Volkan Bozkir iz Turčije.

Pretekli teden, od 21. do 27. septembra, je potekala splošna razprava voditeljev držav 193 članic OZN. Udeležila sta se je tudi predsednik Slovenije Borut Pahor, ki je imel svoj govor v četrtek, 24. septembra, in minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. 

Zaradi pandemije koronavirusa je lani septembra zasedanje Generalne skupščine OZN s splošno razpravo potekalo na daljavo.

Izvrstna diplomatka z bogatimi izkušnjami 

Darja Bavdaž Kuret je izvrstna diplomatka z bogatimi izkušnjami. Od avgusta 2017 do junija letos, ko jo je nasledil Boštjan Malovrh, je vodila slovensko misijo pri OZN. Doslej je zasedala številne veleposlaniške položaje, med drugim v Izraelu, Indiji, na Madžarskem in Švedskem. Bila je državna sekretarka na slovenskem zunanjem ministrstvu, tekom celotne kariere pa je tudi zagovornica pravic žensk. 

Najbolj odmevna v času njenega mandata je bila razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel, kar je Generalna skupščina OZN potrdila 20. decembra 2017. Pobuda je dobila podporo 115 držav članic OZN, med njimi vseh članic EU-ja in vseh svetovnih sil. S tem je Bavdaž Kuretova potrdila slovenska prizadevanja na področju trajnostnega razvoja in biodiverzitete. 

Darja Bavdaž Kuret je januarja letos kot prva gostja sodelovala v seriji intervjujev Slovenija in OZN, ki so potekali v sklopu 75. obletnice Združenih narodov v sodelovanju mladinske delegatke pri OZN in Mladinske sekcije Društva za Združene narode za Slovenijo.

V pogovoru je izjavila, da OZN tudi po skoraj 76 delovanja ohranjajo svojo relevantnost, uspešno pa opravljajo tudi svojo bistveno nalogo: preprečevati svetovni konflikt. Poudarja, da »Združeni narodi niso samo palača narodov v New Yorku ali v Ženevi, temveč smo Združeni narodi države članice in lahko naredimo toliko, kolikor kot države članice želimo.« Moč OZN tako ostaja v združevalnem elementu, posebno mesto pa pripada mladim, ki po besedah veleposlanice “niso prihodnost starejših, temveč sedanjost“.

V kontekstu Slovenije v OZN Bavdaž Kuretova meni, da Slovenija ni zgolj majhna država, temveč je država z bogato zgodovino, številnimi mednarodnimi sodelovanji ter vse večjo mednarodno prepoznavnostjo. 

Vira: RTV SLO, pOZNavalec

Avtorica: Natalija Tišler