V okviru Tednov vseživljenskega učenja smo za otroke pripravili delavnico na temo hrane. Vključili smo učence 4. in 5. razreda na OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova.

Učence smo seznanili s pojmi pravične trgovine in trajnostne pridelave. V nadaljevanju so v manjših skupinah raziskovali prehranske navade po svetu in izvor posameznih živil, ki smo jih vključili v medkulturni zajtrk. Učenci so spoznali še problematiko otroškega dela pri proizvodnji živil, predvsem kakava in kave.

Ob koncu so učenci pripravili »pravičen, medkulturni zajtrk«. Otroci so se seveda z velikim veseljem in delovne vneme lotili priprave. Skozi preproste praktične primere smo otrokom uspeli približati problematiko otroškega dela in ozavesti pomen trajnostne potrošnje.

Izvedena delavnica je del aktivnosti Tednov vseživljenjskega učenja 2023, ki jih koordinira Andragoški center Slovenije. Izvedbo delavnice omogoča projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II, ki ga izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.