Iz Zavoda Movit obveščajo, da je Vlada Republike Slovenije napovedala povečanje sredstev iz nacionalnega proračuna za program Evropska solidarnostna enota v letu 2023 s ciljem podprtja dodatnih aktivnosti v tem programu, ki bodo v pomoč pri odpravljanju posledic avgustovskih poplav. Odločitev Vlade RS bosta izvedli Nacionalna agencija programov Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota Movit v sodelovanju z Uradom Republike Slovenije za mladino.

Predvidoma bo na voljo tudi dodatnih 150.000 EUR za sprejem solidarnostnih projektov, ki bodo nagovarjali solidarnost s prizadetimi v poplavah in pomoč pri odpravljanju njihovih posledic, npr. nudenje kakršnekoli pomoči pri odpravljanju posledic poplav, zbiranje sredstev, ponujanje učne pomoči otrokom in mladostnikom, družabništvo za starostnike in družine, itd.

Vabijo vas k prijavi solidarnostnih projektov v vaših lokalnih okoljih, in sicer na prijavni rok 4. 10. 2023.

Več informacij in prijavnico najdete na movit.si.

Kaj pa sploh so solidarnostni projekti? To so projekti, ki jih izvede skupina vsaj petih mladih, starih med 18 in 30 let, z namenom izražanja solidarnosti, prevzemanja odgovornosti in prispevanja k pozitivnim spremembam v svoji lokalni ali širši skupnosti. Tovrstni projekti lahko trajajo od dveh do dvanajstih mesecev. Kot podporo lahko mladi v projekt vključijo tudi inštruktorja.

Vir: CNVOS