77 let že opravljajo redne meritve Triglavskega ledenika. Njegovo krčenje je v Sloveniji eden redkih neposrednih dokazov za podnebne spremembe. Zaradi stalnega zmanjševanja njegove površine in prostornine smo ena zadnjih generacij, ki ga še vidi v živo.

Ampak – kot bi rekel Miha Pavšek – nekaj lastovk še ne prinese pomladi in nekaj dobrih zim še ne naredi novega ledu. Tako tudi bolj mrzle in snežne zime ne morejo spodbuditi vnovične rasti ledenikov ali upočasniti njihovega krčenja. Pri nas za meter debelo plast ledeniškega ledu potrebujemo precej dlje kot v pravih ledeniških gorah nad 3000 metri, tudi do več desetletij. In še bolj kot snežne zime so pomembne temperature zraka in vse, kar je povezano z njimi. In te nezadržno rastejo, kot so objavili na Arsu za meteorološko postajo na bližnji Kredarici, poletne (trimesečje junij–avgust) v 30-letnem klimatološkem nizu 1991–2020 kar 0,4 stopinje Celzija vsako desetletje!

Geografi ZRC SAZU so mumificirali Triglavski ledenik. Ta kos bo na melišču pod Kredarico najverjetneje še vztrajal. Dolgo ne, koliko časa natančno, pa si ne upajo napovedati niti strokovnjaki.

Vir: RTV Slovenija