Več kot 70 odločevalcev v EU, strokovnjakov za izobraževanje in predstavnikov civilne družbe, se je 12. aprila 2021 zbralo na večstranski razpravi o tem, kako lahko evropski izobraževalni prostor pomaga Evropi na poti k uresničitvi Agende 2030.

Dogodek je organiziral Bridge 47, moderiral je predsednik Bridge 47 Rilli Lappalainen, skupaj pa sta ga vodila evropski poslanki Dace Melbārde (ECR) in Michaela Šojdrová (PPE). Sodelovala pa je tudi slovenska evropska poslanka Irena Joveva.

Dace Melbārde (ECR) je izpostavila Evropski izobraževalni prostor (EGP) kot ambiciozno in pravočasno pobudo, vendar je treba narediti več dela za uskladitev EGP z Agendo 2030, saj izpolnitev cilja 4.7 ciljev trajnostnega razvoja ni obvezna, če želimo doseči zeleno agendo Evrope, je poudarila. Michaela Šojdrová (PPE) je potrdila pomen kakovostnega izobraževanja spričo sedanjih in prihodnjih izzivov, kar kaže na to, da je EGP pomembna za podporo Evropi pri doseganju ciljev Agende 2030.

Ker je izobraževanje predpogoj za dosego katerega koli cilja v prihodnosti, bi morali biti bolj ambiciozni in podvojiti predlagane ukrepe Komisije, kot je izobraževanje za podnebno koalicijo, in zagotoviti ustrezna sredstva za izobraževalne sisteme, je poudarila evropska poslanka iz Slovenije Irena Joveva. Dejala je, da “z bogatenjem v družbi spontano prihaja tudi identiteta, zato bi morali več vlagati v čezmejno kulturno sodelovanje, namesto da bi v učbenike vsiljevali evropsko identiteto pred drugimi identitetami. V EU smo videli naraščajoče totalitarne modele, zato je pomembno mlade izobraziti o naših trenutnih izzivih, kot so podnebna kriza, demokratično odmikanje, vloga medijev, novejša sodobna zgodovina, kritično razmišljanje in razmišljanje o digitalnem okolju in našem mestu v njem. ”

Več o dogodku in intervencijah posameznih evropskih poslancev najdete tukaj.