Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob koncu konference ZN-a o vodi v New Yorku v petek poudaril, da mora biti voda v središču svetovne politične agende.

“Voda je najdragocenejša skupna dobrina človeštva in nas vse združuje. Voda je povezana z zdravjem, sanitarijami, higieno in preprečevanjem bolezni. Voda je povezana z mirom, trajnostnim razvojem, bojem proti revščini, podpiranjem prehranskih sistemov ter ustvarjanjem delovnih mest in blaginje. Povezana je s človekovimi pravicami in enakostjo spolov, zato mora biti v središču svetovne politične agende,” je dejal Guterres.

“Ko zapuščamo to zgodovinsko konferenco, se znova zavežimo naši skupni prihodnosti,” je sporočil generalni sekretar svetovne organizacije.

Omenil je tudi, da razmišlja o imenovanju posebnega odposlanca za vodo, za kar je pobudo dala Slovenija, pridružilo pa se ji je že 150 držav.

Slovenija za čezmejno vodno sodelovanje
Konference, ki se je začela v sredo, se je udeležila tudi slovenska delegacija pod vodstvom predsednice Nataše Pirc Musar. Z njo sta bila še zunanja ministrica Tanja Fajon in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Z ministrstva za naravne vire in prostor so sporočili, da je minister Brežan v imenu Slovenije med drugim organiziral stranski dogodek z namenom promocije mednarodne koalicije za čezmejno vodno sodelovanje. V koaliciji je združenih 42 podobno mislečih držav in organizacij, ki želijo razviti tovrstno sodelovanje.

Pomemben sklepni dokument konference ZN-a o vodi je akcijska agenda o vodi, v kateri je do danes zbranih 689 zavez držav, organizacij, institucij in nevladnih organizacij z vsega sveta o dejavnostih, ki bodo prispevale k pospešenemu izvajanju razvojne agende ZN-a.

Slovenija je prispevala dve zavezi v povezavi s čezmejnim sodelovanjem in prilagajanjem na podnebne spremembe. Hkrati se je zavezala tudi k skupnim dejavnostim v okviru zavez EU-ja in k nekaj drugim zavezam iz mednarodnih povezav.

Vir: RTV Slovenija