Mirovne sile Združenih narodov so temelj naše zavezanosti k bolj mirnemu svetu. Že 75 let pomagajo ljudem in skupnostim, ki jih pretresajo konflikti in nemiri po vsem svetu.

Danes, na mednarodni dan pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov, počastimo njihov izjemen prispevek k ohranjanju mednarodnega miru in varnosti.

Od leta 1948 je več kot dva milijona pripadnikov mirovnih sil sodelovalo v 71 misijah in pomagalo državam na zahtevni poti od vojne do miru.

Prav tako so ključnega pomena za zaščito civilistov, ki so se znašli v kaosu smrtonosnih spopadov, saj v najbolj nevarnih okoliščinah, ki si jih je mogoče zamisliti, zagotavljajo rešilno bilko upanja in pomoči.

Pri opravljanju tega pomembnega dela so številni pripadniki mirovnih sil plačali najvišjo ceno. Več kot 4.200 mirovnikov je izgubilo življenje, ko so služili pod zastavo ZN. Sočustvujemo z njihovimi družinami, prijatelji in sodelavci ter smo solidarni z njimi, njihova nesebična predanost cilju miru pa nas bo vedno navdihovala.

Danes v 12 operacijah sodeluje več kot 87.000 pripadnikov mirovnih sil iz 125 držav. Soočajo se z naraščajočimi svetovnimi napetostmi in razhajanji, zastojem mirovnih procesov in vse bolj zapletenimi konflikti.

Kljub tem oviram in v sodelovanju s številnimi partnerji mirovne sile še vztrajajo.

Za ljudi, ki živijo v senci spopadov, naše ekipe modrih čelad predstavljajo upanje.

Ker mirovne sile podpirajo človeštvo, jih moramo vedno podpirati in ceniti. 

Vir: Informacijska služba ZN na Dunaju