Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je dejal, da afganistansko gospodarstvo brez nujne pomoči lahko zapade v “spiralo smrti”, saj so nekateri Afganistanci že prisiljeni prodajati svoje otroke in dele telesa, da bi preživeli.

V okviru donatorske konference jim je uspelo zbrati 2,44 milijarde dolarjev pomoči za Afganistan.

ZN je do začetka konference dosegel manj kot 13 odstotkov svojega letošnjega cilja zbiranja sredstev za Afganistan v znesku 4,4 milijarde dolarjev, je povedal generalni sekretar na virtualni konferenci donatorjev, ki so jo soorganizirali ZN, Združeno kraljestvo, Nemčija in Katar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Bogate in močne države ne morejo zanemariti posledic svojih odločitev za najranljivejše,” je dejal Guterres, potem ko so se te lani umaknile iz Afganistana, ko so talibani prevzemali oblast. Od takrat je mednarodna skupnost zamrznila skoraj devet milijard dolarjev afganistanskega premoženja v tujini.

Na virtualni donatorski konferenci je nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock že napovedala, da namerava Nemčija Afganistanu zagotoviti dodatnih 200 milijonov evrov humanitarne pomoči, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Humanitarna kriza, ki jo doživlja afganistansko prebivalstvo, je ena najhujših na svetu, je dodala in hkrati pozvala talibane, naj humanitarnim delavcem omogočijo neoviran dostop in zagotovijo njihovo varnost.

95 odstotkov prebivalcev nima dovolj hrane
Tudi Guterres je obsodil talibanske ukrepe, med drugim to, da so dekletom onemogočili srednješolsko izobraževanje. “Za takšno diskriminacijo preprosto ni opravičila,” je dejal in oblasti pozval, naj zagotovijo vključujočo in reprezentativno vlado.

Poudaril je tudi, da približno 95 odstotkov prebivalcev nima dovolj hrane, devetim milijonom pa grozi lakota. “Brez takojšnjega ukrepanja se v Afganistanu spopadamo s krizo lakote in podhranjenosti. Ljudje že prodajajo svoje otroke in dele teles, da bi nahranili svoje družine,” je opozoril.

Ob koncu konference so sporočili, da se je 41 mednarodnih donatorjev zavezalo, da bodo podarili 2,44 milijarde dolarjev pomoči za Afganistan. Med drugim je danes 343 milijonov evrov pomoči obljubilo Združeno kraljestvo. EU pa se je zavezal, da bo zagotovil dodatnih 113 milijonov evrov pomoči.

Slovenija bo prispevala dodatnih 50 tisočakov
Na konferenci je danes sodeloval tudi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan, ki je napovedal dodatni prispevek Slovenije v znesku 50.000 evrov, ki bo Afganistanu namenjen prek sklada ZN-a za prebivalstvo.

Ob tem je izrazil zaskrbljenost nad naraščajočimi humanitarnimi potrebami prebivalstva v Afganistanu, ki se spreminja v humanitarno katastrofo. Opozoril je, da je v teh okoliščinah nujno zagotoviti spoštovanje humanitarnih načel, omogočiti dostop do ogroženega prebivalstva in poskrbeti za varnost humanitarnih delavcev, so sporočili z MZZ-ja.

Vir: RTV Slovenija