V manj kot petih mesecih po brutalnih napadih, ki so se zgodili 7. oktobra, in posledični eskalaciji je bilo na območju Gaze ubitih in ranjenih več deset tisoč Palestincev – večinoma žensk in otrok. Več kot tri četrtine prebivalcev je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove, mnogi med njimi večkrat. Soočajo se s hudim pomanjkanjem hrane, vode, sanitarij in zdravstvenega varstva – torej osnovnih dobrin za preživetje.

Zdravstveni sistem se še naprej sistematično razkraja, kar ima katastrofalne posledice. Pred dnevi, 19. februarja, je delovalo le še 12 od 36 bolnišnic z bolnišničnimi kapacitetami, pa še to le delno. Od 7. oktobra je bilo v Gazi več kot 370 napadov na zdravstveno oskrbo.

Širijo se bolezni. Grozi lakota. Voda le še kaplja. Osnovna infrastruktura je zdesetkana. Proizvodnja hrane se je ustavila. Bolnišnice so se spremenile v bojišča. Milijon otrok se dnevno sooča s travmami.

Rafa, zadnje pribežališče več kot milijon razseljenih, lačnih in travmatiziranih ljudi, stisnjenih na majhnem koščku zemlje, je postala še eno bojišče v tem brutalnem spopadu. Nadaljnja eskalacija nasilja na tem gosto poseljenem območju bi povzročila množične žrtve. Prav tako bi lahko zadala smrtni udarec humanitarnemu odzivu, ki je že na kolenih.

V Gazi ni varnega kraja.

Humanitarni delavci, ki so tudi sami razseljeni in se soočajo z napadi, smrtjo, omejitvami gibanja in zlomom civilnega reda, si še naprej prizadevajo zagotoviti pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Toda soočeni s številnimi ovirami – vključno z ovirami glede varnosti in gibanja – lahko pomagajo le v omejenem obsegu.

Noben humanitarni odziv ne bo nadomestil mesecev pomanjkanja, ki so jih preživele družine v Gazi. To je naše prizadevanje, da bi rešili humanitarno operacijo, da bi lahko zagotovili vsaj najnujnejše: zdravila, pitno vodo, hrano in zatočišče, ko temperature padajo.

Za to je potrebno:

1. Takojšnja prekinitev ognja.

2. Civilisti in infrastruktura, od katere so odvisni, naj bodo zaščiteni.

3. Talci morajo biti takoj izpuščeni.

4. Vstopne točke, na katere se je mogoče zanesti, in ki bi omogočale dostavo pomoči z vseh možnih prehodov, tudi na sever Gaze.

5. Varnostna zagotovila in neoviran prehod za razdeljevanje pomoči v širšem obsegu po vsej Gazi, brez zavračanja, zamud in ovir pri dostopu.

6. Funkcionalen sistem humanitarnega obveščanja, ki omogoča celotnemu humanitarnemu osebju in zalogam premikanje po Gazi in varno dostavo pomoči.

7. Ceste morajo biti prevozne, soseske pa očiščene eksplozivnih sredstev.

8. Stabilno komunikacijsko omrežje, ki humanitarnim delavcem omogoča varno gibanje.

9. UNRWA*, hrbtenica humanitarnih operacij v Gazi, mora prejeti sredstva, ki jih potrebuje za zagotavljanje nujne pomoči.

10. Ustavitev kampanj, ki poskušajo diskreditirati Združene narode in nevladne organizacije, ki se po svojih najboljših močeh trudijo reševati življenja.

Humanitarne agencije ostajajo zavezane svojemu poslanstvu, kljub tveganjem. A same ne bodo kos trenutnim razmeram.

Izrael pozivamo, naj izpolni svojo pravno obveznost v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom in s pravom o človekovih pravicah, da zagotovi hrano in medicinske zaloge ter omogoči delovanje operacij pomoči, svetovne voditelje pa, naj preprečijo še hujšo katastrofo.

Podpisniki:

 • Martin Griffiths, Koordinator nujne pomoči in generalni podsekretar za humanitarne zadeve (Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih dejavnosti – OCHA)
 • Sofia Sprechmann Sineiro, Generalna sekretarka, CARE International
 • Dr. Qu Dongyu, Generalni direktor, Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO)
 • Jane Backhurst, Predsednica ICVA (Christian Aid
 • Jamie Munn, Izvršni direktor, International Council of Voluntary Agencies (ICVA)
 • Tom Hart, Glavni izvršni direktor in predsednik, InterAction
 • Amy E. Pope, Generalna direktorica, Mednarodna organizacija za migracije  (IOM)
 • Tjada D’Oyen McKenna, Glavna izvršna direktorica, Mercy Corps
 • Volker Türk, Visoki komisar ZN za človekove pravice (OHCHR
 • Janti Soeripto, Predsednica in glavna izvršna direktorica, Save the Children
 • Paula Gaviria Betancur, Posebna poročevalka Združenih narodov za človekove pravice notranje razseljenih oseb
 • Achim Steiner, Administrator, Program Združenih narodov za razvoj (UNDP
 • Dr. Natalia Kanem, Izvršna direktorica, Sklad Združenih narodov za prebivalstvo (UNFPA)
 • Filippo Grandi, Visoki komisar Združenih narodov za begunce (UNHCR
 • Michal Mlynár, Začasni izvršni direktor, United Nations Human Settlement Programme (UN-Habitat
 • Catherine Russell, Izvršna direktorica, UNICEF
 • Sima Bahous, Generalna podsekretarka in izvršna direktorica, UN Women 
 • Cindy McCain, Izvršna direktorica, Svetovni program za hrano (WFP)
 • Tedros Adhanom Ghebreyesus, Generalni direktor, Svetovna zdravstvena organizacija

*Agencija Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v celoti podpira to izjavo.

Vir: Slovenska fundacija za UNICEF