Urad ZN za človekove pravice (OHCHR) je v petek, 6. 10. 2023, sporočil, da odločitev Nobelovega odbora, da Nobelovo nagrado za mir podeli zaprti iranski borki za človekove pravice Narges Mohammadi, poudarja pogum in odločnost iranskih žensk v boju za svoje pravice.

Generalni sekretar ZN António Guterres je v izjavi ob podelitvi Nobelove nagrade za mir Mohamadijevi le-to označil kot “pomemben opomin, da se pravice žensk in deklet v Iranu in drugod močno krčijo, tudi zaradi preganjanja zagovornic človekovih pravic”.

Nadalje je še povedal, da je ta Nobelova nagrada za mir poklon vsem ženskam, ki se borijo za svoje pravice in pri tem tvegajo svojo svobodo, zdravje in celo življenje.

Strokovnjaki, ki jih je imenoval Svet ZN za človekove pravice, so pozdravili napoved o podelitvi Nobelove nagrade za mir za leto 2023 gospe Mohammadi in pozvali iransko vlado, naj osvobodi vse tiste, ki so zaprti zaradi zagovarjanja pravic žensk, ter jo še dodatno pozvali k zaščiti pravic žensk in deklet v državi.

Mohamadi trenutno prestaja 16-letno zaporno kazen v teheranskem zaporu Evin. Dolga leta je delala kot novinarka, je tudi avtorica in namestnica direktorja organizacije civilne družbe Defenders of Human Rights Center (DHRC) s sedežem v Teheranu.

Maja ji je Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) skupaj z dvema drugima zaprtima iranskima novinarkama podelila nagrado, ki slavi svobodo tiska, in sicer v okviru vala protestov ob smrti Mahse Amini v policijskem priporu septembra 2022.

Vir: ZN