Dobitniki letošnje Nobelove nagrade za mir so zaprti beloruski aktivist za človekove pravice Aleš Bjaljacki, ruska organizacija za človekove pravice Memorial in ukrajinska organizacija za človekove pravice Center za državljanske svoboščine.

“Nagrajenci za mir predstavljajo civilno družbo v svojih domovinah. Dolga leta spodbujajo pravico do kritike oblasti in branijo temeljne pravice državljanov,” je v svoji obrazložitvi zapisal norveški Nobelov odbor. “Izjemno so si prizadevali za dokumentiranje vojnih zločinov, zlorab človekovih pravic in zlorab moči. Skupaj dokazujejo pomembnost civilne družbe za mir in demokracijo,” je še dodal odbor.

“Norveški Nobelov odbor želi počastiti tri izjemne borce za človekove pravice, demokracijo in miroljubno sožitje v sosednjih državah Belorusiji, Rusiji in Ukrajini,” je povedala predsedujoča odboru Berit Reiss-Andersen.

60-letni Bjaljacki je ustanovitelj beloruske organizacije za človekove pravice Visna (pomlad), ki je nastala leta 1996 kot odgovor na brutalno nasilje nad uličnimi protestniki proti predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Od julija lani je Bjaljacki v zaporu, potem ko so ga obtožili davčnih utaj. Od takrat še vedno čaka na sojenje. Po mnenju aktivistov za človekove pravice gre za politično motiviran proces zaradi njegovega boja proti režimu Lukašenka. Prvič je bil Bjaljacki aretiran leta 2011 in zaprt do leta 2014 zaradi obtožb o izogibanju plačevanja davkov.

Berit Reiss-Andersen je dejala, da Bjaljacki v svojem boju za človekove pravice v Belorusiji ni popustil niti za milimeter. Ob tem je pozvala beloruske oblasti k njegovi izpustitvi iz zapora.

Njegova žena Natalia Pinčuk je v odzivu dejala, da je preplavljena s čustvi. “Izražam globoko hvaležnost Nobelovemu odboru in mednarodni skupnosti za priznanje dela Aleša, njegovih kolegov in njegove organizacije,” je dejala.

Vir: RTV Slovenija