Sprejeta je bila globalna iniciativa “FitForLife” (Fit za življenje), ki se ji je Slovenija sedaj pridružila tudi uradno, namenjena okrevanju po COVID-19, celostnemu oblikovanju politik na področju športa ter izboljšanju dobrega počutja mladih po vsem svetu. Na uglednem športnem dogodku, ki je v azerbajdžanskem Bakuju potekal od 26. do 29. junija, je sodelovalo več kot 50 ministrov in visokih uradnikov ter več kot 540 delegatov iz 124 držav in mednarodnih organizacij. Slovensko delegacijo v Bakuju je vodil dr. Mitja Blaganje, generalni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport.

Generalni sekretar dr. Blaganje je v svojem nagovoru poudaril zavedanje, da telesna dejavnost ni le hobi ali zabava, temveč je temeljni vidik našega splošnega dobrega počutja, zdravja in sreče, pa tudi del gospodarstva in turizma. Povedal je, da je v Sloveniji pred kratkim prišlo do pomembnih sprememb pri razdelitvi pristojnosti med ministrstvi, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport zdaj skrbi za področje športa, medtem ko šolski in mladinski šport ostajata v pristojnosti ministrstva za izobraževanje.

Na konferenci je bil sprejet partnerski dokument “Fit za življenje” (angleško Fit for Life), vodilna pobuda UNESCO, ki temelji na športu in je namenjena pospeševanju okrevanja po COVID-19, podpiranju vključujočega in celostnega oblikovanja politik na področju športa ter izboljšanju dobrega počutja mladih po vsem svetu.

»Slovenija se ponaša z zavidljivo visokimi statističnimi podatki, saj številke kažejo, da se je v povprečju v zadnjem desetletju redno ukvarjalo s telesno dejavnostjo ali športno rekreacijo s kar med 65 in 75 odstotki prebivalstva, zato država močno podpira pobudo “Fit za življenje”, v kateri je šport prepoznan kot ključni družbeni steber, ki povezuje ljudi ter prispeva k zdravju, izobraževanju, družbi in gospodarstvu,« je poudaril dr. Blaganje.

Na zaključnem plenarnem zasedanju je Slovenija s pomočjo Slovenske nacionale komisije za UNESCO uspela predvajati podporo, ki jo je projektu “FitForLife” namenila slovenska plezalka Janja Garnbret.

Vir: SNKU in Ekipa24