Mednarodni dan pripadnikov mirovnih misij Združenih narodov (ZN) poveličuje več kot milijon žensk in moških, ki so služili na bojiščih, in več kot 4.000 ljudi, ki so izgubili življenje pri opravljanju dolžnosti. Njihovo služenje in žrtvovanje ne bo nikoli pozabljeno. 

Izrekam globoko hvaležnost 85.000 pripadnikom civilnega, policijskega in vojaškega osebja, ki je trenutno razporejeno na nekaterih najzahtevnejših svetovnih žariščih za zaščito ranljivih in nudi pomoč pri vzpostavljanju miru. Kljub omejitvam pandemije in nevarnosti okužbe, so omenjeni moški in ženske sledili svojemu poslanstvu, hkrati pa podpirali lokalne oblasti v boju proti COVID-19. Izrekam iskreno sožalje družinam mirovnikov, ki so postali žrtve te strašne bolezni.

Letošnja obeležitev je osredotočena na osrednje vprašanje mladih, miru in varnosti. V vsaki državi, kjer delujejo naši mirovniki, je mir mogoče doseči le z aktivnim sodelovanjem mladih. Svet mora narediti veliko več, da naslovi njihove potrebe, okrepi njihov glas in zagotovi njihovo prisotnost pri odločanju.

Naše misije igrajo pomembno vlogo pri zaščiti in podpori mladih, zlasti mladih žensk in deklet, pri zmanjševanju nasilja in ohranjanju miru. V Demokratični republiki Kongo MONUSCO (mirovna misija ZN za stabilizacijo v DR Kongu) sodeluje z mladimi, ki so lahko podvrženi novačenju s strani oboroženih skupin, da bi jim zagotovili možne in trajnostne alternative nasilju. V Južnem Sudanu je vključevanje mladinskih skupin v mirovne procese pomagalo okrepiti odnose med lokalnimi in nacionalnimi akterji. V Srednjeafriški republiki in v Maliju sta MINUSCA (mirovna misija ZN v Srednjeafriški republiki) in MINUSMA (mirovna misija ZN za stabilizacijo v Maliju) tesno sodelovali s predstavniki mladih za povečanje volilne udeležbe na nedavnih volitvah.

Ena naših največjih prednosti so naši mladi mirovniki, zlasti mlade mirovnice, ki vsak dan prispevajo k razkrivanju globoko zakoreninjenih spolnih stereotipov ter navdihujejo mlade ženske in dekleta pri iskanju netradicionalnih poti in priložnosti.

Ukrepi ZN za ohranjanje miru pomagajo spodbujati mir na nekaterih najbolj nevarnih krajih na svetu. Danes in vsak dan pozdravljamo predanost in pogum naših mirovnikov, ko pomagajo družbam, da se izognejo vojnam ter gredo proti bolj varni in stabilni prihodnosti.

Vir: UNIS Vienna