Svetovna skupnost je v petek, 20. novembra, obeležila svetovni dan otrok in pozvala skupnost, naj si znova predstavlja boljšo prihodnost za vsakega otroka, kjer ima vsak priložnost, da uspe.

Predsednik Evropskega parlamenta, David Sassoli, in izvršna direktorica UNICEF-a, Henrietta Fore, sta v skupnem sporočilu pozvala k nujnim naložbam za zaščito prihodnosti otrok. 

Medtem ko se svet odziva na pandemijo COVID-19, morajo biti pravice vseh otrok povsod na prvem mestu v katerem koli načrtu okrevanja. Visokim uradnikom se je ob tej priložnosti pridružilo več mladih z vsega sveta, ki so opozorili na izzive, s katerimi se sooča današnja mladina.

Kot so povedali mladi, se današnje generacije otrok prve soočajo s številnimi izzivi. Milijoni otrok nimajo dostopa do osnovne zdravstvene oskrbe, odrezani so od izobraževanja, vsak dan se soočajo z revščino in nasiljem. Pandemija COVID-19 je odnesla ‘normalno’, a za mnoge izmed njih normalno ‘tako ali tako nikoli ni bilo dovolj dobro.’ 

Mladi zagovorniki so opozorili, da COVID-19 ni edina nevarnost, saj naš planet trpi za podnebimi spremembami, ki so resnične. Prav tako so resnične neenakost, diskriminacija in stres, ki ogroža duševno zdravje. 

Ob svetovnem dnevu otrok imamo edinstveno priložnost prisluhniti vizijam in rešitvam otrok in mladih, da se generacije lahko pogovarjajo in delujejo skupaj. 

Henrietta Fore in David Sassoli sta poudarila, da sta se UNICEF in Evropski parlament združila, da zagotovita, da noben otrok ne ostane za nami, da bi si na ta dan predstavljali boljšo prihodnost, kjer imajo vsi otroci prostor in priložnosti, kjer otroci preživijo in uspevajo, kjer danes vlagajo več, da bi si zagotovili svoj jutri. 

Letos je UNICEF uvedel načrt konkretnih ukrepov za zaščito otrok, pri čemer je COVID-19 posegel na vsa področja. UNICEF je tako pozval tiste, ki sprejemajo odločitve, da morajo najprej začeti s poslušanjem otrok in mladih ter jih vključiti v odločanje. Takšno ravnanje je ključnega pomena, saj bodo otroci tisti, ki bodo z učinki te pandemije živeli še desetletja.

UNICEF je pozval k globalnim ukrepom, s katerimi bomo zagotovili, da bodo vsi otroci deležni izobraževanja, tako da bomo odpravili digitalni razkorak; zagotovili dostop do zdravstvenih in prehranskih storitev; da bodo cepiva cenovno dostopna in na voljo vsakemu otroku; da bomo podpirali in varovali duševno zdravje otrok in mladih ter med drugim odpravili zlorabe, nasilje in zanemarjanje. 

Svojo podporo sta izrazila tudi Sachin Tendulkar, upokojeni indijski kriket zvezdnik in UNICEF veleposlanik dobre volje v Južni Aziji, ki je dejal, da so otroci najdragocenejši vir na svetu in naše najboljše upanje za prihodnost. Podobno je Siwon Choi, kantavtor iz Republike koreje in regionalni UNICEF veleposlanik za vzhodno Azijo in Tihi ocean, sledilce na Twitterju pozval, naj delijo svoje ideje za boljšo prihodnost za vse. 

Podobno kot v preteklih letih so tudi letos glavne svetovne znamenitosti obarvane modro, da bi opomnile na zagovarjanje pravic vsakega otroka. Namen letošnjega svetovnega dneva otrok ni samo praznovati otroka, temveč se tudi ponovno zamisliti, kako ustvari boljši svet. 

Vir: ZN