Vodja Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) je opozoril na še vedno trajajoč svetovni digitalni zaostanek, zaradi katerega 2,6 milijarde ljudi nima dostopa do interneta.

Generalna sekretarka ITU Doreen Bogdan-Martin je poudarila vlogo ITU pri spodbujanju povezljivosti in izpostavila cilje agencije za univerzalno povezljivost in trajnostno digitalno preobrazbo. Opozorila je na nesorazmeren vpliv na ženske, zlasti v najmanj razvitih državah, kjer ima dostop do interneta le 30 % žensk. Bogdan-Martin je razpravljala o potencialu generativne umetne inteligence za reševanje izzivov, vendar je posvarila pred njeno zlorabo, pri čemer je navedla grožnje, kot so kibernetski napadi in dezinformacije.

Kljub izzivom je izrazila optimizem in opozorila na zaveze v višini 46 milijard dolarjev za dostopno omrežno povezljivost. Pozitivni trendi, kot je večja uporaba interneta v majhnih otoških državah v razvoju, kažejo na napredek. Bogdan-Martin je poudarila pomen naložb in pobud ITU pri zmanjševanju digitalnega razkoraka.

Vir: UN News