Turčija je izstopila iz carigrajske konvencije o pravicah žensk, katere namen je predvsem zaščititi ženske pred nasiljem, kar je leta 2011 v Carigradu podpisal sam turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, a država konvencije ni nikoli udejanjila.

Dokument, ki zahteva, da države uvedejo pravni okvir za zaščito žensk pred nasiljem, je podpisalo 45 držav in Evropska unija. Konvencijo so v Turčiji tudi ratificirali, a je niso nikoli tudi uveljavili, je opozorila turška platforma Ustavili bomo femicid, ki poskuša ustaviti uboje in umore žensk ter zagotoviti, da so ženske obvarovane pred nasiljem.

Nasilje nad ženskami je razširjen problem v Turčiji, v preteklih nekaj mesecih pa so se večkrat odprle razprave o morebitnem izstopu države iz konvencije.

Turčija obljublja načelo ničelne tolerance do nasilja
Kot je danes dejala turška ministrica za delo in socialne zadeve Zehra Zumrut Selcuk, bosta ženske pravice odslej zagotavljala turška ustava in domača zakonodaja. “Nadaljevali bomo boj proti nasilju pod načelom ničelne tolerance,” je dejala za turško tiskovno agencije Anadolu.

Vir: RTV Slovenija