V odločilnem obdobju, ko otroci začnejo uživati čvrsto hrano, le vsak tretji otrok dobiva dovolj raznoliko prehrano, da lahko dobro raste. Novo Unicefovo poročilo razkriva, da otroci, mlajši od dveh let, ne dobivajo ustrezne hrane in hranil, ki jih potrebujejo za uspešno in dobro rast, kar posledično povzroča nepopravljivo škodo njihovemu razvoju.

Poročilo »Fed to fail? The crisis of children’s diets in early life« je bilo objavljeno pred današnjim vrhom Združenih narodov o prehranskih sistemih. Opozarja na dejstvo, da vse več revščine, neenakosti, konfliktov, katastrof, povezanih s podnebjem, in izrednih razmer na področju zdravstva, kot je denimo pandemija covida-19, prispeva k poglabljanju prehrambene krize najmlajših prebivalcev sveta.»Ugotovitve, ki jih navaja poročilo, so jasne: ko gre zares, na milijone malčkov dobesedno hranimo za neuspeh,« je dejala Henrietta Fore, izvršna direktorica Unicefa. »Slaba prehrana v prvih dveh letih življenja lahko nepopravljivo škodljivo vpliva na hitro rastoča telesa in možgane majhnih otrok, kar posledično vpliva tudi na njihovo šolanje, možnosti zaposlitve in prihodnost. S tem smo bili sicer seznanjeni že vrsto let, vendar je bilo na področju zagotavljanja prave vrste hranljive in varne hrane malčkom le malo napredka. Pravzaprav bi lahko stalne motnje, do katerih prihaja zaradi covida-19, celo bistveno poslabšale stanje na tem področju.«

Analiza 91 držav je pokazala, da le polovica otrok v starosti med 6 in 23 mesecev prejema vsaj najmanjšo priporočeno količino dnevnih obrokov, samo tretjina pa jih zaužije vsaj najmanjše priporočeno število skupin živil, ki jih potrebujejo za uspešno rast.

Pandemija še naprej povzroča motnje pri zagotavljanju bistvenih storitev in v revščino peha vse več družin, poročilo pa razkriva tudi, da vpliva na način, na katerega družine hranijo svoje otroke. Raziskava, ki so jo izvedli v mestnih gospodinjstvih v Džakarti, je denimo pokazala, da je morala vsaj polovica družin prenehati s kupovanjem hranljivih živil. Posledično se je v letu 2020 odstotek otrok, ki zaužijejo vsaj najmanjše priporočeno število skupin živil, v primerjavi z letom 2018 zmanjšal za tretjino.

Vir: SLOGA in UNICEF