Poročilo raziskovalnega centra Sklada ZN za otroke Innocenti razkriva občutno povečanje revščine otrok v 40 najbogatejših državah na svetu med letoma 2014 in 2021.

Čeprav se je v tem obdobju revščina na splošno zmanjšala za skoraj osem odstotkov, je več kot 69 milijonov otrok še vedno živelo v gospodinjstvih, ki so zaslužila manj kot 60 odstotkov povprečnega državnega dohodka. Poljska in Slovenija sta bili pri odpravljanju revščine otrok uspešni, medtem ko so nekatere najbogatejše države zaostajale. Poročilo poudarja trajne posledice revščine v otroštvu, ki vplivajo na izobraževanje, možnosti za zaslužek in splošno zdravje. Poudarja tudi razlike in kaže, da so otroci v enostarševskih družinah ter otroci s posebnimi potrebami ali iz manjšinskih krogov izpostavljeni večjemu tveganju.

Študija priporoča nujno razširitev ukrepov socialne zaščite, vključno z otroškimi in družinskimi dodatki, dostopom do kakovostnih storitev, zaposlitvenimi možnostmi in ciljno usmerjeno podporo ranljivim skupinam, da bi odpravili revščino otrok.

Vir: UN News