Najbolj skrivnostna država na svetu, Severna Koreja, spada med eno izmed osmih držav, za katere je bilo potrjeno, da posedujejo jedrsko orožje. V letih 2020 in 2021, ko smo mislili, da mednarodna sfera ne more postati še bolj zastrašujoča, je letno poročilo Varnostnega sveta Združenih narodov potrdilo, da je Severna Koreja predstavila nove sisteme balističnih raket kratkega dosega, srednjega dosega ter balistično raketo dolgega dosega, ki bi lahko potencialno dosegla notranji del ZDA. Vojaški napredek je bil prikazan na dveh vojaških paradah, oktobra in januarja, ki svetovni javnosti služita kot dokaz njihovega vojaškega napredka tudi v času pandemije COVID-19.

Severnokorejskih tradicionalnih vojaških parad se udeležuje na tisoče ljudi, ki ne spoštujejo varnostne razdalje in ne nosijo zaščitnih mask. Na ta način so javnosti dali vedeti, da virus zanje ne predstavlja nevarnosti in ne ogroža njihove vojaške sposobnosti, čeprav je bilo potrjeno, da je Severno Korejo prav tako prizadela epidemija COVID-19. Poznavalci razmer v Severni Koreji ocenjujejo, da so ravno zaradi letošnje krize v domačem okolju, vključno s poplavami, pandemijo in gospodarskim padcem, želeli svetu predvsem sporočiti, da njihova vojaška tehnologija še vedno napreduje in da njihova moč ostaja nedotaknjena tudi v tako grozljivih časih. 

Na oktobrski vojaški paradi je bila v ospredju nova raketa dolgega dosega (ICBM), ki še ni preizkušena in se morda uporablja zgolj kot odvračilna taktika, a že zdaj je jasno, da je njen doseg še večji v primerjavi s prejšnjimi raketami. Severna Koreja je bila v preteklosti nepredvidljiva pri svojem delovanju in je zaradi naraščajoče negotovosti vedno bolj nevarna. Kim Džong Un je Združenim narodom zatrdil, da jedrskega orožja ne bodo uporabili, razen če se počutijo ogrožene. Toda pomislimo, posedovanje jedrskega orožja je že samo po sebi nepredvidljivo. Prav tako izjemno vpliva na odnose med državami, ki so med pandemijo še tako bolj “krhki”.

Proizvodnja jedrskega orožja močno vpliva na svet in šibi diplomatske vezi. Nadzor nad tem orožjem je zelo pomemben, česar se Združeni narodi dobro zavedajo. V začetku leta 2020 je Severna Koreja javno napovedala novo jedrsko orožje, a morda bi upali, da bo med svetovno zdravstveno in gospodarsko krizo to izgubilo svojo pomembnost. Zdaj, ko je tukaj, pa je še več pomislekov in negotovosti. Ob stresnih dogodkih leta 2020 in 2021 so se skromni diplomatski odnosi med Severno Korejo in Zahodom, zlasti pa ZDA celo zmanjšali. Pozablja pa se, kako pomembna je stabilizacija tega razmeroma nestabilnega odnosa. Kim je na zadnjem kongresu januarja ZDA označil med drugim za njihovega največjega sovražnika. Torej, kljub trudu bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, glede jedrskega dogovora ni videti nobenega napredka.

Paradi sta mednarodni skupnosti dokazali, da je država pripravljena na vse izzive in predstavlja veliko grožnjo vsem potencialnim sovražnikom, zato je nenehne oboroževalne tekme treba jemati resno. Ne glede na kakršnokoli krizo se države ne bi smele odvrniti od teh še kako ”krhkih” odnosov, ki so velika potencialna grožnja svetovni varnosti.

Viri: France24, RTVSLO, BBC News

Avtorica: Nadja Viharev