Združeni narodi so v četrtek, 20. julija 2023, z letno slovesnostjo počastili življenje in zapuščino Nelsona Mandele, prvega temnopoltega predsednika Južnoafriške republike po koncu apartheida, ki je umrl leta 2013.

Mednarodni dan Nelsona Mandele, ki ga obeležujemo 18. julija, je poklon njegovemu boju za svobodo in enakost doma in po svetu.

Mandela, ki je bil ljubkovalno znan po svojem klanskem imenu Madiba, je skoraj tri desetletja preživel v zaporu, ker se je uprl kršitvam človekovih pravic in hudim krivicam do temnopoltih Južnoafričanov.

Generalni sekretar ZN António Guterres je Mandelo označil za enega največjih junakov človeštva. “Nelson Mandela je bil velikan poguma in prepričanja,” je dejal. “Kako se lahko poklonimo takemu velikanu? Zagotovo z besedami spoštovanja. Vendar pa se Madiba najbolje počasti z dejanji.” Guterres je pozval k boju proti rasizmu, diskriminaciji in sovraštvu ter k “odpravljanju dediščine kolonializma”. Pozval je tudi k spodbujanju enakosti, človekovih pravic “in predvsem pravičnosti”.

Vir: SLOGA in ZN