Pandemija covida-19 bi lahko izničila 25 let prizadevanj za pravice žensk, opozarjajo pri Agenciji Združenih narodov za ženske.

Ženske v spremenjenih razmerah opravljajo več gospodinjskega dela in bolj skrbijo za družino, kar je eden od vplivov pandemije covida-19.

“Vse, za kar smo delali in kar je trajalo 25 let, bi lahko izgubili v enem letu,” je dejala predstavnica organizacije Anita Bhatia. Ženske bi lahko izgubile različne priložnosti za delo in izobraževanje, poslabšalo bi se lahko njihovo psihično in fizično zdravje, opozarja in dodaja, da gre za “resnično tveganje, da se vrnejo spolni stereotipi iz 50. let 20. stoletja.”

Neplačano delo
Ocenjuje se, da so ženske že pred pandemijo opravile okrog tri četrtine od skupno 16 milijard ur neplačanega dela, ki se po svetu vsak dan opravlja. To pomeni, da je za vsako uro tega tipa dela, ki ga je opravil moški, ženska delala tri ure.

A delež opravil, ki jih izvajajo ženske, se je med epidemijo še povečal, poroča BBC. “Ženske prevzemajo nase zahtevnejša opravila, povezana s skrbjo za druge, kot moški. Tudi staršem več pomagajo hčerke kot sinovi. Skrb vzbujajoče je, da več žensk kot moških pusti službo, razlog za to pa je morda tudi večja obremenitev,” je agencija zapisala ob predstavitvi izsledkov na svoji spletni strani.

Mnoge ženske trajno brez službe
Omenjena organizacija je izvedla 38 anket predvsem v revnejših in srednje razvitih državah. Glede na rezultate raziskave opozarjajo, da se po koncu zaostrenih epidemioloških razmer mnoge ženske ne vračajo na delovno mesto.

“Samo septembra je v ZDA okrog 865.000 žensk prenehalo hoditi v službe, medtem ko je takih 200.000 moških,” je dejala Bhatian in dodala, da je glavni razlog za izstop iz delovne sile potreba po skrbi za druge ljudi.

Če bo znotraj delovne sile manj žensk, bo to vplivalo na njihovo počutje, pa tudi na njihov finančni napredek in neodvisnost, opozarja Agencija Združenih narodov za ženske.

Vir: RTV Slovenija