Svet je na poti k segretju ozračja za do 2,6 stopinje Celzija do konca stoletja, ocenjujejo Združeni narodi. “Smo na poti v svetovno katastrofo,” je dejal generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

Trenutne zaveze držav ne zadostujejo za dosego ciljev pariškega podnebnega sporazuma, ugotavlja poročilo Programa ZN-a za okolje (UNEP). Posodobljene zaveze, predložene od lanske podnebne konference COP26 v Glasgowu, zmanjšujejo načrtovane svetovne izpuste toplogrednih plinov do leta 2030 za manj kot en odstotek, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Več kot 190 držav se je s podpisom pariškega sporazuma leta 2015 zavezalo k omejitvi globalnega segrevanja občutno pod mejo dveh stopinj Celzija, pri tem pa naj bi si prizadevale za ukrepe, ki bi to mejo znižali na 1,5 stopinje. UNEP izračunava vrzel med trenutnimi zavezami držav in temi cilji, pri čemer ugotavlja, da je napredek pri zmanjševanju izpustov “žalostno nezadosten”.

“Gre za še eno zapravljeno leto,” je dejala ena od avtoric poročila Anne Olhoff. “Ne trdimo, da nobena država težave ni vzela resno. A s celostnega vidika smo zagotovo zelo daleč od zadostnega,” je dodala.

Poročilo ugotavlja, da bi se za omejitev segrevanja na dve stopinji Celzija, pri kateri bi se svet še lahko izognil najbolj katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb, morale izpuste do leta 2030 zmanjševati 30 odstotkov hitreje, kot je trenutno zastavljeno z državnimi načrti. Za 1,5 stopinje bi moralo biti zmanjšanje 45 odstotkov hitrejše.

Po ugotovitvah UNEP-a bi izvedeni “brezpogojni” nacionalni cilji – taki, ki jih nameravajo države izvesti tudi brez dodatne podpore – vodili v dvig globalne temperature za 2,6 stopinje Celzija do leta 2100. Z izvedenimi tudi pogojnimi cilji, ki se zanašajo na mednarodna finančna sredstva, bi se ozračje segrelo za 2,4 stopinje.

“Imeli smo priložnost za postopne spremembe, a ta čas je minil,” je po poročanju BBC-ja dejala Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a.

Guterres: Smo na poti v globalno katastrofo
Guterres je v današnji izjavi poudaril, da zaveze za neto ničlo nimajo vrednosti “brez načrtov, politik in dejanj”, ki jih uresničujejo. “Svetovne in nacionalne podnebne zaveze so mizerno nizke. Povedano drugače, smo na poti v globalno katastrofo,” je dejal.

V Egiptu bo do 6. do 18. novembra potekala podnebna konferenca COP27, ki neformalno velja za “afriški COP”. Poudarek bo namreč na izzivih, s katerimi se v kontekstu podnebnih sprememb spopadajo države v razvoju, med pomembnejšimi vprašanji bo zagotavljanje finančne pomoči tem državam.

Vir: RTV Slovenija