Iz Urada ZN-a za človekove pravice so sporočili, da je bilo ta mesec v nizu letalskih napadov v severni etiopski regiji Tigraj ubitih najmanj 108 civilistov.

Urad je etiopske oblasti pozval, naj zagotovijo varnost prebivalcev, saj lahko nesorazmerni napadi na nevojaške cilje predstavljajo vojne zločine.

“Zaskrbljeni smo zaradi številnih in zelo skrb vzbujajočih poročil o civilnih žrtvah in uničevanju civilnih objektov, ki so posledica letalskih napadov,” je novinarjem v Ženevi povedala predstavnica urada Liz Throssell. Opisala je več posameznih napadov, med drugim napad v kraju Dedebit 7. januarja, ko je umrlo najmanj 56 ljudi.

Medtem so iz Svetovnega programa za hrano (WFP), ki deluje v okviru ZN-a, sporočili, da noben njihov konvoj s hrano ni dosegel glavnega mesta Tigraja Mekele. Zaradi intenzivnih spopadov med etiopsko vojsko in Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF) se lahko zgodi popolna ustavitev razdeljevanja hrane, kar bi vodilo v humanitarno katastrofo v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vzajemne obtožbe med Ghebreyesusom in Adis Abebo
Medtem je tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, sicer tudi sam iz Tigraja, ostro kritiziral etiopsko vlado in razmere v razdejanem Tigraju označil kot katastrofalne.

“Nikjer na svetu nismo priča takšnemu peklu kot v Tigraju,” je poudaril in tako obtožil Adis Abebo, da z blokado namerno zadržuje hrano in zdravila za približno sedem milijonov ljudi v tej regiji.

Etiopsko zunanje ministrstvo se je na njegove kritike odzvalo s pismom, ki vsebuje številne obtožbe o nepravilnem ravnanju vodje WHO-ja. Ministrstvo Adhanomu Ghebreyesusu očita, da ne izpolnjuje strokovnih pričakovanj, ki se zahtevajo od njegove funkcije, čeprav ga je zanjo predlagala sama Etiopija.

Nadalje navaja, da se je Adhanom Ghebreyesus vmešaval v notranje zadeve Etiopije, tudi v njene odnose s sosednjo Eritrejo, in da je še vedno dejaven član in podpornik TPLF-ja, ki jo etiopska vlada šteje za teroristično organizacijo. Prav tako naj bi po obtožbah ministrstva Adhanom Ghebreyesus s pomočjo osebja WHO-ja poslabšal nesoglasja v Etiopiji do te mere, da bi mednarodna skupnost razmislila tudi o posredovanju. Pismo se konča z zahtevo, naj izvršni odbor naroči preiskavo domnevnih kršitev dolžnosti generalnega direktorja.

Sever Etiopije je vse od novembra 2020, ko je etiopski premier Abij Ahmed poslal vojsko v Tigraj, središče spopadov med vladnimi silami in TPLF-jem.

Vir: RTV Slovenija