Ob svetovnem dnevu humanitarnosti počastimo delo humanitarcev, ki premagujejo ogromne izzive, da lahko rešijo in izboljšajo življenja milijonov ljudi.

Ti junaki iz resničnega življenja v izjemnih časih počnejo izjemne stvari, da pomagajo ženskam, moškim in otrokom, katerih življenja so v ogrožena.

Letos so humanitarni delavci obremenjeni kot še nikoli prej.

Odzivajo se na svetovno krizo COVID-19 in s tem na množično povečanje humanitarnih potreb zaradi negativnih posledic pandemije.

Izgubljena delovna mesta, prekinjeno izobraževanje, pomanjkanje vode in hrane ter krhka varnost vse več milijonov ljudi potisne na rob.

Omejitve gibanja za upočasnitev širjenja virusa so pomenile, da so skupnosti, civilna družba in lokalne organizacije – tako kot že doslej – prve, ki ukrepajo.

Letos jim izkazujemo spoštovanje; ljudje, ki pogosto sami potrebujejo pomoč, denimo begunci, celo pomagajo gostiteljskim skupnostim, potem tudi lokalni zdravstveni delavci, ki skrbijo za bolne in cepijo otroke, in še humanitarci, ki se pogajajo o dostopu na konfliktna območja, da zagotovijo hrano, vodo in zdravila.

So neprepoznani junaki odziva na pandemijo in tvegajo svoja življenja, da rešijo življenja drugih.

Danes se mi pridružite, da ponovno izkažemo spoštovanje in podporo pogumnim humanitarcem, zdravstvenim delavcem in tistim, ki se najprej odzovejo na pomoč. V tem času brez primere so pokazali solidarnost in humanost.

Vir: Informacijska služba ZN na Dunaju