Mirovniški festival prijazno vabi, da se jim letos ponovno v živo pridružite na že 24. tradicionalnem Mirovniškem festivalu, s katerim bodo zopet obeležili Svetovni dan miru (21. september). Festival bo skupaj s 15. Festivalom drugačnosti potekal v petek, 16. septembra 2022, od 9.00 ure dalje na Glavnem trgu in Trgu svobode v Slovenj Gradcu

Organizacija združenih narodov je leto 2022 razglasila za leto stekla, da bi povečala mednarodno zavedanje o vlogi stekla v družbi. Izpostavlja se najnovejša razmišljanja o tem, kako lahko steklo pomaga pri razvoju pravičnejših in trajnostnih družb, najnovejše znanstvene in tehnične preboje, njegov vpliv na umetnost in zgodovino ter končno vlogo muzejev. S svojo vsestranskostjo in tehničnimi zmogljivostmi brez primere je steklo v številnih oblikah spodbudilo nešteto kulturnih in znanstvenih napredkov, ki lahko (tudi kot alternativa plastiki) prispevajo k trajnostni proizvodnji in potrošnji: steklena optična vlakna, na dotik občutljivi ovitki za mobilne naprave (zaslonske plošče), ultra tanka senzorska stekla, medicinska oprema, leče in optični mikroskopi ter teleskopi, fotovoltaična stekla … In steklo so izbrali tudi za osrednjo tematiko letošnjega Mirovniškega festivala.

Tako kot pretekla leta, bodo v petek, 16. septembra, na prizorišču festivala v bližini glavnega odra za predstavitev dejavnosti posameznih društev, klubov, šol in drugih organizacij ter posameznikov na voljo brezplačne sejemske stojnice. Dogajanje bodo popestrili glasbeni nastopi, otroške predstave ter zabavne in poučne kreativne delavnice. 

Mirovniški festival je v prvi vrsti namenjen druženju mladih, od najmlajših otrok iz vrtcev do dijakov srednjih šol, za katere upamo, da se bodo tudi letos množično odzvali in obiskali prireditev. Seveda pa dogajanje na stojnicah in na odru z veseljem pogledajo tudi malo starejši obiskovalci. Mirovniški festival ostaja tudi v prihodnje ena od pomembnejših tradicionalnih prireditev v mestnem jedru Slovenj Gradca. 

Povabilo s podrobnejšimi informacijami in prijavnico najdete TUKAJVaše prijave pričakujejo do 12. septembra.