Na Bledu je 28. in 29. 8. 2023 poteala 18. mednarodna konferenca Blejski strateški forum. Letošnji dogodek je potekal pod naslovom »Solidarnost za globalno varnost«.

Vsebina letošnjega Blejskega strateškega foruma je odprla vprašanje pomena solidarnosti pri zagotavljanju varnosti. Krize so postale del vsakdana. Do njih prihaja v številnih državah, regijah in na celinah. Globalna razdrobljenost, ki trenutno zaznamuje mednarodno skupnost, dodatno vpliva na varnost držav, regij in posameznikov. Tako z vsebino kot tudi z udeležbo je letošnji blejski forum odražal prizadevanja Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN) v obdobju 2024–2025. Naslov foruma »Solidarnost za globalno varnost« smiselno nadgrajuje slogan slovenske kampanje za VS OZN »Krepimo zaupanje – varujemo prihodnost«.

Letošnji forum je tako potekal v znamenju solidarnosti z ljudmi, ki so jih prizadele uničujoče poplave. Večine družabnih dogodkov ni bilo na programu, preostali pa so tisti dobrodelne narave. V okviru foruma so bile organizirane različne aktivnosti, namenjene zbiranju finančnih sredstev za odpravo posledic poplav. Dodatno so vsebinsko prilagodili tudi otvoritev, razprave in osrednji koncert. Aktivnosti za zbiranje finančnih sredstev so vključevale pozive udeležencem k darovanju sredstev za odpravljanje posledic poplav.

Z odlično udeležbo gostov, ki prihajajo z vseh petih celin, letošnji Blejski strateški forum dodatno utrjuje sloves dogodka globalnega dosega. Skupno je na letošnjem Blejskem strateškem forumu potekalo 32 razprav, na njih pa nastopilo več kot 200 govorcev. Udeležbo je potrdilo osem predsednikov vlad, tri predsednice držav, predsednik Evropskega sveta, 14 ministrov za zunanje zadeve ter mnogi drugih visoki gosti in tudi pripadniki civilne družbe, mednarodnih organizacij, poslovneži, odločevalci in akademiki.

Forum letos dodatno krepi partnerstva s ključnimi svetovnimi mislišči (CEBRI – Brazilija, Center for China and Globalization – Kitajska, Observer Research Foundation – Indija, Friedrich-Ebert-Stiftung – Nemčija, Global Diplomacy Lab – Nemčija, BMW Foundation – Nemčija, Interpeace – mednarodno), ki so aktivno sodelovala pri izbiri vsebine določenih razprav. V oblikovanje vsebin je bilo vključenih tudi več slovenskih ministrstev, ki ob robu Blejskega strateškega foruma organizirajo dodatne aktivnosti.

Letošnji Blejski strateški forum je uvedel še več trajnostnih ukrepov. Letos prvič je bil omogočen brezplačen železniški prevoz za udeležence konference na relaciji Ljubljana–Lesce, s postajališča v Lescah do lokacij konference na Bledu pa so bili organizirani skupinski prevozi s kombiji.

Blejski strateški forum za mlade o velikih posledicah majhnih dejanj

Ob robu Blejskega strateškega foruma se je med 25. in 27. avgustom v Ljubljani odvijal tradicionalni Blejski strateški forum za mlade. Potekal je pod naslovom »Mitigating our Butterfly Effect«. Razpravljali so o ključnih globalnih in regionalnih vprašanjih ter možnih rešitvah.

Vir: MZEZ in SLOGA