Prvi svetovni vrh Svetovne zdravstvene organizacije o tradicionalni medicini je potekal 17. in 18. avgusta 2023 v Gandhinagarju v Gudžaratu v Indiji.

Potekal je vzporedno s srečanjem ministrov za zdravje držav skupine G20, da bi spodbudili politično zavezanost in z dokazi podprto ukrepanje na področju tradicionalne medicine, ki je za milijone ljudi po vsem svetu prva pomoč pri reševanju njihovih potreb po zdravju in dobrem počutju.

Svetovni vrh sta soorganizirali Svetovna zdravstvena organizacija in indijska vlada, ki bo leta 2023 predsedovala skupini G20. To je platforma za vse zainteresirane strani, vključno z delavci, uporabniki in skupnostmi tradicionalne medicine, nacionalnimi oblikovalci politik, mednarodnimi organizacijami, akademiki, zasebnim sektorjem in organizacijami civilne družbe, da si izmenjajo najboljše prakse ter dokaze, podatke in inovacije, ki spreminjajo razumevanje o prispevku tradicionalne medicine k zdravju in trajnostnemu razvoju.

Tradicionalna in alternativna medicina sta že stoletja sestavni vir zdravja v gospodinjstvih in skupnostih. Bili sta predhodnica klasične medicine in znanosti, saj sta postavili temelje konvencionalnim medicinskim izsledkom. Približno 40 % farmacevtskih izdelkov danes temelji na naravnih proizvodih, prelomna zdravila pa izhajajo iz tradicionalne medicine, vključno z aspirinom, artemisininom in zdravili za zdravljenje raka pri otrocih.

Več na developmentaid.org.