Inštitut za politike prostora IPoP je v sklopu projekta Tools for Learning – Tools for Sustainable Development, v katerem so sodelovali skupaj z organizacijama Udruga Zelena Istra iz Pule in Legambiente Lombardia iz Milana, izdal priročnik Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj.

V priročniku je zbranih osem orodij, s pomočjo katerih si lahko učitelji in mladinski delavci pomagajo pri učenju in na vključujoč način razvijajo znanje in veščine mladih. Vsako od orodij, med njimi simulacija globalne podnebne konference, kuhanje z ostanki hrane in urbani sprehod, je najprej postavljeno v vsebinski kontekst in podprto z izvedbenimi napotki, tudi načini preverjanja znanja in grobim opisom usvojenih znanj.

Partnerske organizacije so vsebino priročnika testno predstavile učiteljem in mladinskim delavcem, ki so vsebino ocenili kot zanimivo. Priročnik je na voljo v tiskani in elektronski različici v jezikih vseh treh partnerskih organizacij (HR, IT, SI) in v angleščini.

Združeni narodi so opismenjevanju za trajnostni razvoj posvetili desetletje med letoma 2005 -2014 (UN DESD). Evropska komisija ZN za Evropo (UNECE) je svojo regionalno Strategijo izobraževanja za trajnostni razvoj pripravila že leta 2005. Znanje za sodelovanje v procesih trajnostnega razvoja pod vplivom podnebnih sprememb pridobiva pomen in se krepi.

Vir: SLOGA