Milijonom otrok na Afriškem rogu in v Sahelu grozi smrt zaradi hude nedohranjenosti in pomanjkanja vode, je opozoril Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef).

“Zgodovina kaže, da visoka stopnja hude akutne nedohranjenosti v kombinaciji z izbruhi bolezni, kot sta kolera ali driska, dramatično povečata umrljivost otrok. Ko vode ni na voljo ali ko ni varna, se tveganja za otroke eksponentno povečajo,” je povedala izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell. Pri tem je opozorila, da je na milijone otrok na Afriškem rogu in v Sahelu le “eno bolezen stran od katastrofe”.

Število ljudi, ki jih je v Etiopiji, Keniji in Somaliji prizadela suša in nimajo zanesljivega dostopa do varne pitne vode, se je povečalo z 9,5 milijona v februarju na 16,2 milijona v juliju, je sporočil Unicef.

V sahelskih državah Burkina Fasu, Čadu, Maliju, Nigru in Nigeriji pa se že 40 milijonov otrok spoprijema z visoko do izjemno visoko stopnjo ranljivosti pri oskrbi z vodo. Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zaradi vode, ki ni varna, in neustreznih sanitarnih razmer v Sahelu umre več otrok kot v katerem koli drugem delu sveta.

Po Unicefovih podatkih več kot 2,8 milijona otrok v obeh regijah trpi zaradi hude akutne nedohranjenosti, kar pomeni, da so v primerjavi z dobro prehranjenimi otroki do 11-krat bolj izpostavljeni tveganju smrti zaradi bolezni, ki se prenašajo z vodo.

Medtem je večina prebivalcev na Afriškem rogu odvisnih od vode, ki jo prodajalci dostavljajo s pomočjo tovornjakov ali oslovskih vpreg. Na območjih, ki jih je najbolj prizadela suša, pa si mnoge družine zaradi rastočih cen ne morejo več privoščiti nakupa pitne vode.

V Sahelu se je razpoložljivost vode v zadnjih 20 letih zaradi podnebnih sprememb in spopadov zmanjšala za več kot 40 odstotkov. Milijoni otrok in družin pa so izpostavljeni povečanemu tveganju za bolezni, ki se prenašajo z vodo, še opozarjajo pri Unicefu.

Vir: RTV Slovenija