Evropska državljanska pobuda z naslovom “Člen 4: Ustavite mučenje in nečloveško ravnanje na evropskih mejah” je začela fazo zbiranja podpisov. Od 10. julija pobudniki skupaj z evropsko civilno družbo, ki se je v prvih mesecih leta 2023 zbrala okoli združenja Ustavimo nasilje na mejah (Stop Border Violence), zbirajo podpise v podporo pobudi pri Evropski komisiji. V enem letu (od julija 2023 do julija 2024) je namen zbrati milijon podpisov, pri čemer mora biti minimalna kvota dosežena v vsaj sedmih evropskih državah.

Z evropsko državljansko pobudo bomo pozvali Evropsko komisijo, naj sprejme ustrezne regulativne instrumente za učinkovito izvajanje tega, kar je zapisano v 4. členu Listine EU o temeljnih pravicah, ki pravi: “Nihče ne sme biti podvržen mučenju ali nečloveškemu in ponižujočemu ravnanju“. Zato pozivamo k prepovedi uporabe vseh oblik nasilja pri upravljanju migracijskih tokov in nadzoru meja EU ter v tretjih državah (npr. v Libiji in Turčiji). Te so z evropskimi institucijami ali državami članicami podpisale sporazume o omejevanju migracij.

Menimo, da je ta evropska državljanska pobuda priložnost, da se migracijska politika EU vrne v ustrezen pravni okvir. Pozivamo državljane, naj bodo posamezniki ali združeni v katero koli obliko združenja, da se pridružijo tej pobudi in prispevajo k njenemu uspehu, najprej tako, da jo podpišejo, nato pa njeno vsebino razširijo v svojih lokalnih skupnostih. Podpise bomo zbirali v digitalni obliki prek povezave (https://eci.ec.europa.eu/032/public/#/screen/home)  in prek podpisov zbranih na papirju. Za več informacij in sodelovanje ter podrobnosti o besedilu, ki bo predlagano Komisiji EU, obiščite spletno stran pobude www.stopborderviolence.org in nam sledite na družbenih omrežjih. Če želite stopiti v stik z lokalnimi odbori in jih podpreti, napišite e-pošto na naslov stopborderviolence@gmail.com.

POVEZAVA DO PETICIJE: https://eci.ec.europa.eu/032/public/#/screen/home 

Spletna stranwww.stopborderviolence.org

E-naslovpress.sbv@gmail.com

Facebookfb.com/StopBorderViolence

Twitter: twitter.com/StopBorderViolence