Človekoljubna organizacija IRA je v imenu osmih malijskih otrok vložila tožbo proti največjim podjetjem, ki izdelujejo čokolado. Trdijo, da so jih v nasadih kakava izkoriščali kot otroške sužnje in v takšno nezakonito početje vključili na tisoče otrok.

Tožbo, ki jo je v Washingtonu v ZDA vložila organizacija International Rights Advocates, so poslali podjetjem Nestlé, Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam, Hershey in Mondelēz.

Otroški tožniki, ki prihajajo iz Malija, trdijo, da so jih s prevaro zvabili čez mejo v Slonokoščeno obalo, kjer so bili prisiljeni delati v nasadih brez plačila, piše Guardian. Takrat so bili stari manj kot 16 let. Danes so že mladostniki, v nasadih pa so morali pod prisilo delati več let, ne da bi dobili kakšne dokumente ali da bi jim omogočili vrnitev k družinam. Zahtevajo odškodnino za prisilno delo, nezakonito bogatenje podjetij, malomaren nadzor in namerno povzročanje čustvenih težav.

V tožbi je zapisano, da so podjetja namenoma v nasade pošiljala otroke, ki so jih plačala mnogo manj, kot bi morala odrasle z dovoljenjem za delo. Obtožujejo jih tudi zavajanja javnosti, saj so se ta podjetja leta 2001 v skupni izjavi zavezala k temu, da bodo izkoreninila otroško delo. To bi morala uresničiti do leta 2005.

Gre za prvo tovrstno tožbo proti podjetjem iz te panoge na ameriških tleh.

Slonokoščena obala proizvede 45 odstotkov svetovne proizvodnje kakava, ki je glavna sestavina v čokoladi. A obiranje kakava že dolgo spremljajo obtožbe o zlorabah, strukturni revščini, nizkem plačilu in otroškem delu.

Vir: RTV Slovenija