UNICEF poziva mednarodno skupnost, naj nemudoma poveča podporo otrokom in družinam, da bi preprečili poglabljanje humanitarne katastrofe v Etiopiji.

»Etiopija se sooča s številnimi krizami in potrebe prehitevajo naš odziv,« je povedal Ted Chaiban, namestnik izvršne direktorice UNICEF-a, med obiskom Tigrayja v Etiopiji. Tu je stopnja podhranjenosti že presegla prag izrednih razmer. »Suša, ki jo je povzročil El Niño in je prizadela severno, osrednjo in južno Etiopijo, uničujoče vpliva na milijone otrok. Za letos je predvideno, da bo skoraj en milijon otrok trpel zaradi akutne podhranjenosti, podhranjenih bi tudi okoli 350.000 nosečnic in doječih žensk.«

Po vsej državi vladajo izredne razmere na področju javnega zdravja. Pojavljajo se izbruhi smrtonosnih bolezni, ki bi jih sicer bilo mogoče preprečiti, kot so kolera, ošpice, mrzlica denga in malarija.

Etiopija se spopada tudi s posledicami konflikta, ki še dodatno slabšajo življenjske razmere, predvsem za najranljivejše skupnosti.

UNICEF se v tesnem sodelovanju z vlado in drugimi partnerji neumorno odziva na krizo, zagotavlja prehransko podporo, pa tudi dostop do pitne vode, rutinsko cepljenje, izobraževanje in storitve za zaščito otrok. A potrebe na terenu so ogromne.

»Če ukrepamo zdaj, lahko rešimo življenja milijonov otrok,« je povedal Chaiban. »Toda potrebujemo sredstva, da lahko povečamo naš humanitarni odziv. Upamo tudi na miren način reševanja sporov, da bomo lahko dosegli vse otroke v stiski, ne glede na to, kje so.«

Združeni narodi za pomoč prebivalcem v Etiopiji potrebujejo 3,24 milijarde ameriških dolarjev, UNICEF pa 535 milijonov dolarjev, da bi otrokom zagotovili še kako potrebno pomoč.

Vir: Slovenska fundacija za UNICEF