Pogin rib, ptic, onesnaženje obale. Peru je razglasil izredne okoljske razmere zaradi razlitja nafte ob obali, ki so ga povzročili valovi smrtonosnega cunamija. Cunami je vzniknil po izbruhu ognjenika v bližine Tonge v Tihem oceanu.

Perujsko ministrstvo za okolje je sporočilo, da je razlitje prizadelo površino, veliko 174 hektarjev morja, plaž in naravnih rezervatov, kar ustreza velikosti 270 nogometih igrišč. Čiščenje razlitja poteka že več dni.

Okoljska katastrofa v Peruju
Perujska vlada je izdala odlok o 90-dnevnih izrednih okoljskih razmerah, ki naj bi omogočile “trajnostno upravljanje” 21 plaž, onesnaženih zaradi razlitja 6000 sodčkov nafte. Ti so se razlili s tovorne ladje, ki so jo preteklo soboto razkladali v rafineriji.

Eden od ciljev odloka je boljša organiziranost različnih agencij in ekip, ki delujejo po nesreči, so sporočili s perujskega ministrstva za okolje.

Naftna družba ne želi prevzeti odgovornosti

Perujski minister za zunanjo trgovino in turizem Roberto Sanchez je v soboto ocenil, da gospodarska izguba znaša več kot 50 milijonov ameriških dolarjev. Perujska vlada je od španskega energetskega velikana Repsol, ki je lastnik rafinerije, že zahtevala plačilo odškodnine.

Repsol trdi, da je razlitje nafte posledica velikih valov, ki jih je povzročil izbruh vulkana. Družba trdi, da ni odgovorna za razlitje, ker vlada ni izdala opozorila, da bi lahko podvodni izbruh vulkana razburkal morje.

Vir: RTV Slovenija