Vojna, nasilje in preganjanje so prisilili več kot 80 milijonov ljudi po svetu, da so zapustili svoje domove in pustili vse, da so rešili sebe in svoje družine.

Begunci morajo svoje življenje začeti znova.

Toda mnogim je pandemija pobrala načine preživljanja, povzročila stigmatizacijo in ponižanje ter jih nesorazmerno bolj izpostavila virusu.

Hkrati so begunci znova pokazali svoj neprecenljiv prispevek k svojim gostiteljskim družbam kot delavci v prvih bojnih vrstah. 

Dolžni smo beguncem pomagati, da lahko začnejo znova.

COVID-19 nam je pokazal, da lahko uspemo le, če delamo s skupnimi močmi.

Na svetovni dan beguncev pozivam skupnosti in vlade, da begunce vključijo v zdravstveno varstvo, izobraževanje in šport.

Skupaj okrevamo le tako, da vsi dobimo potrebno oskrbo.

Skupaj se učimo, ko imamo vsi možnost do izobraževanja.

Skupaj zasijemo, ko igramo kot ekipa in se vsi spoštujemo.

Na svetovni dan beguncev se zahvaljujem državam, ki so begunce sprejele. Kljub temu potrebujemo več podpore s strani držav, zasebnega sektorja, skupnosti in posameznikov, če želimo it skupaj v bolj vključujočo prihodnost brez diskriminacije.

Begunci, ki sem jih spoznal, so mi pokazali, kaj pomeni začeti znova, hkrati pa pokazati moč, da obogatijo še življenja drugih.

Kot visokega komisarja za begunce, kar sem bil 10 let, me je navdihoval njihov pogum, vztrajnost in odločnost.

Beguncem in razseljenim osebam po svetu se zahvaljujem ter izpostavljam osebno občudovanje tega, kar so nas vse naučili o moči upanja in okrevanja.

Na ta svetovni dan beguncev in vsak dan posebej stojimo skupaj z njimi.

Vir: UNIS Vienna