Zaradi okoljskih sprememb se segrevajo tudi morja. Med najbolj ogroženimi je Sredozemlje, kjer so v zadnjih treh desetletjih ponekod izmerili zvišanje temperature za več kot dve stopinji Celzija. V Tirenskem morju opažajo vse več živali tropskega izvora.

Posnetki, ki so jih javnosti posredovali raziskovalci enote italijanskega Nacionalnega raziskovalnega centra CNR iz Pozzuolija, ne puščajo dvomov: v vodah pred Neapljem so se pojavile rakovice modrikaste barve, barviti mehkužci vrste Godiva quadricolor, bele, na glavo obrnjene meduze Cassiopea andromeda. Te in še druge tropske vrste so v tirenske vode najverjetneje prišle iz Rdečega morja prek Sueškega prekopa. Raziskovalci ocenjujejo, da je tujerodnih živalskih vrst, ki so se v italijanskih morjih udomačile zaradi višjih temperatur, že okoli tisoč.

Sandra Hochscheid, raziskovalka z Zoološke postaje Anton Dohrn v Neaplju, je v pogovoru za televizijo RAI citirala nedavno raziskavo, po kateri se je Tirensko morje v zadnjih tridesetih letih v povprečju segrelo za 2,5 stopinje Celzija. Tropske ribe, kot je strupena velika plamenka iz Indijskega oceana, se zato pojavljajo vse pogosteje.

Hochscheid opozarja, da te vrste škodijo razvoju avtohtonih rib, saj jim odžirajo prehrambne vire. Potrjuje, da v sredozemskih vodah zato vse pogosteje prihaja do rušenja naravnih ravnovesij.

Vse manj predvidljivo pa je tudi dogajanje nad morsko gladino, pri čemer ne gre samo za trenutni vročinski val. Strokovnjaki že svarijo pred nenadnimi nevihtnimi vrtinci, ki se lahko oblikujejo vzdolž tirenskih obal zgodaj jeseni, ko bo topli zrak, ki se dviga s pregretega morja, trčil ob ohlajene zračne mase s celine.

Vir: RTV Slovenija