Otroci v Gazi se soočajo s smrtonosno trojno grožnjo: širijo se bolezni, pomanjkanje hrane je vse hujše, spopadi pa trajajo že skoraj 14 tednov. UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom in družinam v tej humanitarni krizi.

Na tisoče otrok je že umrlo zaradi nasilja, medtem pa se življenjske razmere še naprej slabšajo. Narašča število primerov driske med otroki, pomanjkanje hrane pa je vse hujše, kar še dodatno ogroža življenja.

»Otroci v Gazi so ujeti v nočno moro, ki je z vsakim dnem hujša,« je povedala Catherine Russell, UNICEF-ova izvršna direktorica. »Otroci in družine na območju Gaze so med smrtnimi žrtvami in ranjenimi, njihova življenja pa vse bolj ogrožajo tudi bolezni, ki jih je sicer mogoče preprečiti, ter pomanjkanje hrane in vode. Vsi otroci in drugo civilno prebivalstvo morajo biti zaščiteni pred nasiljem in morajo imeti dostop do osnovnih življenjsko pomembnih storitev in dobrin.«

Število primerov driske pri otrocih, mlajših od pet let, se je v samo enem tednu (od 17. decembra) povečalo z 48.000 na 71.000, kar pomeni 3.200 novih primerov na dan. Znatno povečanje v tako kratkem časovnem okviru je močan pokazatelj, da se zdravje otrok na območju Gaze hitro slabša. Pred zaostritvijo konfliktov so v povprečju na mesec zabeležili 2.000 primerov driske pri otrocih, mlajših od pet let. Ta nedavni vzpon pa predstavlja povečanje za približno 2.000 odstotkov.

Konec lanskega decembra je poročilo o prehranski preskrbljenosti (IPC) opozorilo na nevarnost lakote na območju Gaze. UNICEF ugotavlja, da vse več otrok ne zadovoljuje niti svojih osnovnih prehranskih potreb. UNICEF-ova raziskava, izvedena 26. decembra, je pokazala, da približno 90 odstotkov otrok, mlajših od dveh let, uživa le še dve ali manj skupin živil. V raziskavi dva tedna prej je bilo takšnih 80 odstotkov otrok. Večina družin poroča, da so njihovi otroci prisiljeni jesti le žitarice (vključno s kruhom) ali mleko, kar ustreza definiciji tako imenovane hude prehranske revščine. Močno je ogrožena tudi raznolikost prehrane nosečnic in doječih mater; po poročanjih jih je 25 odstotkov prejšnji dan zaužilo samo eno vrsto hrane, skoraj 65 odstotkov pa le dve.

Vse slabše razmere vzbujajo zaskrbljenost, saj bi lahko število primerov akutne podhranjenosti in število mrtvih doseglo nivo, ko govorimo o najhujši podhranjenosti – lakoti. UNICEF je še posebej zaskrbljen zaradi prehrane več kot 155.000 nosečnic in doječih mater ter več kot 135.000 otrok, mlajših od dveh let, saj imajo le-ti posebne prehranske potrebe oz. so še posebej ranljivi.

Nezdravljenje podhranjenosti in bolezni vodi v začarani krog. Otroci s slabim zdravjem in slabo prehrano so bolj dovzetni za resne okužbe, kot je akutna driska. Akutna in dolgotrajna driska še dodatno poslabša zdravje in podhranjenost otrok, zaradi česar so ti izpostavljeni visokemu tveganju, da umrejo.

Konflikt je poškodoval ali uničil osnovne vodovodne, sanitarne in zdravstvene sisteme na območju Gaze ter omejil zmogljivosti za zdravljenje hude podhranjenosti. Poleg tega razseljeni otroci in njihove družine zaradi hudega pomanjkanja čiste pitne vode in ustreznih sanitarij (mnogi potrebo opravljajo na prostem) ne morejo vzdrževati ravni higiene, ki je potrebna za preprečevanje širjenja bolezni. Delujočih bolnišnic je malo in te so osredotočene na veliko število poškodovanih v konfliktih, zato ne zmorejo ustrezno zdraviti še izbruhov bolezni.

Od začetka konflikta UNICEF na območje Gaze dostavlja nujne zaloge, vključno s cepivi, medicinskimi pripomočki, higienskimi kompleti, mlečnimi formulami za dojenčke, specializirano dopolnilno hrano, prehranskimi dodatki in terapevtsko hrano za preprečevanje in zdravljenje akutne podhranjenosti. UNICEF je dostavil tudi gorivo, vodo, rezervoarje in posode za shranjevanje in prenašanje vode, mobilna stranišča, ponjave, šotore, zimska oblačila in odeje.

UNICEF poziva k ponovni vzpostavitvi trgovskega prometa, kar bo omogočilo, da se police v trgovinah znova napolnejo z življenjskimi potrebščinami, in k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja za reševanje življenj civilistov in zmanjšanje njihovega trpljenja.

»UNICEF si prizadeva zagotoviti nujno življenjsko pomoč za otroke v Gazi. A nujno potrebujemo boljši in varnejši dostop, da lahko rešujemo življenja otrok,« je povedala Catherine Russell. »Prihodnost več tisoč otrok v Gazi visi na nitki. Svet ne more le stati ob strani in nemo opazovati. Nasilju nad otroki in trpljenju otrok je treba narediti konec.«

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom v humanitarni krizi v Gazi. Pomagate lahko:

  • Na povezavi na www.unicef.si/nujnapomoc 
  • Pošljite SMS s ključno besedo UNICEF5 na 1919 in darujte 5 € za pomoč otrokom.
  • Z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI00 41117, namen: Pomoč otrokom v Gazi, koda namena: CHAR, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana.

Vir:Slovenska fundacija za UNICEF