Sedem mesecev trajajoč konflikt v Sudanu med vojsko in paravojaškimi silami za hitro podporo (RSF), v katerem je umrlo več tisoč ljudi, se širi v druge regije v državi, so opozorili Združeni narodi.

“Sudan se spopada z vse hujšo humanitarno krizo in katastrofalnim kršenjem človekovih pravic. Sovražnosti so se razširile na nove regije, kot so Gezira, Beli Nil in Zahodni Kordofan, kar pomeni, da je zdaj ogroženih še več civilistov,” je na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a dejala pomočnica generalnega sekretarja ZN-a za Afriko Martha Ama Akyaa Pobee.

Opozorila je na poročila o nediskriminatornih napadih obeh strani, katerih tarče so tudi civilisti. Ob tem pa je pojasnila, da so paravojaške sile RSF med 26. oktobrom in 4. novembrom dosegle pomembne vojaške uspehe v Darfurju in prevzele nadzor nad oporišči sudanske vojske v več mestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sudanske oblasti, zveste državni vojski, so medtem v pismu generalnemu sekretarju ZN-a Antoniu Guterresu pozvale k takojšnji ukinitvi mirovne misije ZN-a v državi (Unitams). Ob tem so zapisale, da kljub pozivu ostajajo zavezane konstruktivnemu sodelovanju z ZN-om, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Sudanu od 15. aprila potekajo spopadi med sudansko vojsko, ki jo vodi general Abdel Fatah Al Burhan, in paravojaškimi silami RSF, ki jim poveljuje Mohamed Hamdan Daglo. V spopadih je bilo ubitih že več kot 9000 ljudi, več kot 5,6 milijona pa je bilo razseljenih.

Vir: RTV Slovenija