Globalni izzivi, s katerimi smo se soočili med pandemijo COVID-19, poudarjajo ključno vlogo zanesljivih, preverjenih in splošno dostopnih informacij pri reševanju življenj ter gradnji močnih in odpornih družb.

Med pandemijo in tudi v drugih krizah, vključno s podnebno, nam novinarji in drugi medijski delavci pomagajo pri krmarjenju po hitro spreminjajoči se in pogosto močno obsežni pokrajini informacij, hkrati pa opozarjajo na nevarne netočnosti in laži.

V preveč državah se novinarji soočajo z velikimi osebnimi tveganji, vključno z novimi omejitvami, cenzuro, zlorabami, nadlegovanjem, pridržanjem in celo smrtjo, čeprav le opravljajo svoje delo. Stanje se še naprej poslabšuje.

Ekonomski vpliv pandemije je številne medije močno prizadel in ogroža njihovo preživetje.

Ker se proračuni krčijo, je ogrožen dostop do zanesljivih informacij. Govorice, laži in ekstremna mnenja, ali mnenja, ki razdvajajo, začnejo prevladovati, da zapolnijo to vrzel.

Vse vlade pozivam, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da podprejo svobodne, neodvisne in raznolike medije.

Svobodno in neodvisno novinarstvo je naš največji zaveznik v boju proti dezinformacijam in lažnim novicam.

Cilj Akcijskega načrta Združenih narodov za varnost novinarjev je ustvariti varno okolje za medijske delavce po vsem svetu, saj morajo biti informacije javno dobro.

Danes se spominjamo 30. obletnice deklaracije Windhoek za razvoj svobodnega, neodvisnega in pluralističnega afriškega tiska. Kljub dramatičnim spremembam v medijih v zadnjih treh desetletjih je odločen poziv deklaracije k svobodi tiska in prostem dostopu do informacij enako pomemben kot kdaj koli prej.

Razmislimo o sporočilu deklaracije in okrepimo svoja prizadevanja za zaščito svobode medijev; le tako bodo informacije ostale javno dobro za vse.

Vir: UNIS Vienna